Майсторски клас на Веско Пантелеев - Ешкенази в  „Европейски музикален фестивал“ 2017

Майсторски клас на Веско Пантелеев - Ешкенази в „Европейски музикален фестивал“ 2017

Занятията ще се проведат от 8 до 10 март в Къща музей „Панчо Владигеров“ в София

Майсторски клас на изявения български цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази ще бъде част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2017. От 8 до 10 март в уютната атмосфера на Къща музей „Панчо Владигеров“ на ул. „Якубица" №10 в София, Веско ще работи с млади цигулари, които той лично ще подбере сред кандидатите. Желаещите трябва да изпратят заявка за участие, автобиография и свои записи с продължителност до 3 минути най-късно до 2 март на email [email protected] Кандидатите трябва да са на възраст между 12 и 25 години, като препоръчително за репертоара е включването на творба от Панчо Владигеров. Най-изявените участници ще получат възможност да се представят пред публика на заключителния концерт, който ще се състои на 10 март от 19:00 ч. в залата на Полския институт в София (ул. Веслец № 12). Корепетитор на майсторския клас и на заключителния концерт ще бъде пианистката Ивелина Казанджиева. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“, съвместно с екипа на Къщата музей „Панчо Владигеров“ и със съдействието на Полския институт в София.

Веско Пантелеев – Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива вече над 30 години. Той е изнасял концерти под диригентството на Юри Башмет, Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Курт Мазур, Сейджи Озава, Мстислав Ростропович и др. През декември 1997 г. Веско Пантелеев - Ешкенази прави дебюта си като солист на елитния Концергебау оркестър Амстердам, а от сезон 1999/2000 става негов концертмайстор. Изявен камерен музикант Веско концертира активно с различни състави, а като дуо с големия пианист Людмил Ангелов свири от 20 години. Двамата представиха концертната програма „Танго“ в предишното издание на „Европейски музикален фестивал“ с изключителен успех.

Поради активната си кариера на сцената, Веско Пантелеев – Ешкенази рядко успява да отдели време за преподавателска работа. Организирането на майсторския клас в тазгодишното издание на фестивала е ценна възможност за младите музиканти да почерпят знания от един действащ цигулар с огромен талант и опит.

„Европейски музикален фестивал“ 2017 ще продължи до 6 юни, а пълната му програма ще бъде представена в края на този месец. Официалното откриване на фестивала ще се състои на 29 март с концерта „Моцарт х 3“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио и пианистите Георги Черкин, Виктория Василенко и Григор Паликаров.

„Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България.