Херберт Бломщет на 90!

Херберт Бломщет на 90!

На 11 юли 2017г.

Тази година Херберт Бломщет предстои да навърши 90 години. Въпреки че датата е 11 юли, отбелязването на юбилея започва много по-рано. Легендарният диригент ще се качи на пулта на някои от оркестрите, с които най-често е работил през своята забележителна кариера: Берлинската филхармония, Кралски концертгебау оркестър, Виенската филхармония, Симфоничния оркестър на Баварското радио, както и с новия Хамбургски оркестър на Филхармонията на Елба.

Херберт Бломщет е роден в Спрингфийлд, Масачузетс, САЩ в шведско семейство, което се завръща в родината си, когато той е на 2-годишна възраст. Той завършва Кралската музикална академия в Стокхолм, където усвоява тънкостите на оркестровото дирижиране в класа на известния по това време Тор Ман- личен приятел на композиторите Ян Сибелиус и Карл Нилсен. След като опознава шведските музикални традиции, се премества в Университета в Упсала, където изучава музикология, преди да постъпи в Джулиард скуул, Ню Йорк. Асистентът на Игор Маркевич и Ленард Бърнстейн започва редовно да дирижира през 1954г. с първокласни оркестри от целия свят.

Маестрото се подготвя за концерта си в Амстердам на 8 март 2017г., когато ще застане пред музикантите от Кралския Концертгебау Оркестър /с концертмайстор Веско Панталеев-Ешкенази/, а солист ще бъде руската виолончелистка Татяна Василиева. В програмата са включени Концерт за виолончело и оркестър, оп.104 от Антонин Дворжак и Седмата симфония на Бетовен. Същата програма ще прозвучи 2 дни по-късно и в Айндховен. На 13 март, ще се състои официалната премиера на книгата “Mission Musik“, която излиза на немски език, отпечатана от престижното издателство “Henschel“. Изданието включва интервюта и разговори от 2016г. с Херберт Бломщет, проведени от испанската журналистка Хулия Спинола. Тази година ще се появи и запис от концерта на Гевандхаус оркестър Лайпциг, дирижиран от Бломщет, който се проведе на 13 януари и бе излъчен по ARTE Concert. Новото DVD е поредното заглавие от каталога на Accentus Music, след Деветата симфония на Бетовен, която бе изпълнена в същия състав и издадена през миналата година. Предстоят и още събития във връзка с 90-тата годишнина на Херберт Бломщет, за които ще ви информираме своевременно.