90 години от рождението на Марио Ланца

На 31 януари се навършиха 90 години от рождението на Марио Ланца /1921-1959/,един от най- знаменитите тенори на ХХ век, чието истинско име е Алфредо Арнолдо Кокоца.

На  31 януари се навършиха  90 години от рождението на Марио Ланца /1921-1959/,един от най- знаменитите тенори на ХХ век, чието истинско име е  Алфредо Арнолдо Кокоца. Диригентът Артуро Тосканини някога го описа с думите: „Най-великият глас на ХХ в.!”

Марио Ланца е роден във Филаделфия, САЩ, син на родители – италиански емигранти.  Освен с кариерата си на  оперен певец, Ланца се е снимал и в киното, а една от най-известните му роли е тази на Енрико Карузо  във филма „Великият Карузо” от 1951г. Именно с Карузо е бил сравняван той – в САЩ и Канада. След  бляскавата си американска кариера, през втората половина на 50 - те години Ланца се обръща и към Европа , поемайки участия на турнета и продължавайки да се снима в музикални филми, но...никога не успява да пее на голяма европейска оперна сцена.  Умира едва  38-годишен в Италия.

Днес  светът  помни Марио Ланца със записите, които е оставил и ,разбира се, с многото филми, в които е участвал. След смъртта му поколения певци се въодушевяват от гласа и актьорските му умения. „Тримата тенори” – Доминго, Карерас и Павароти не пропускаха да подчертаят божествения глас на певеца, наричайки го „източник на пробуждането на своя собствен вокален дар!”.