„Турандот“ – една безкрайна опера

„Турандот“ – една безкрайна опера

На 9, 11 и 13.12.2016г. в София

„Турандот“ е една безкрайна опера… Предизвикателството, което заедно приехме – Райна като преподавател, и аз като изпълнител, е да направим една по-различна Турандот от тази, която винаги сме слушали. Ще бъде интересна работа, ще бъде изпълнение, изучено из основи. Ще заложим на крехкостта на Турандот, ще заложим и на факта, че Турандот е една жена, която се страхува от любовта и която се страхува да открие себе си такава, каквато е - един много твърд характер, и много царски…“ С тези мисли се подготвя за ролята на принцеса Турандот италианското сопрано Марили Санторо - една от най-младите ученички на Райна Кабаиванска. Другата избраница за този образ на Пучини е Ана Петричевич от Сърбия, която също работи върху ролята – защото това е изборът на самата Кабаиванска. „Тя се вглежда в личността на своите ученици и търси нещо повече вътре в тази личност“ – споделя впечатленията си Ана Петричевич и обобщава: „Тя обича студентите, обича музиката, обича таланта“. Както за нея, така и Марили Санторо ролята не е нова, макар и от скоро да е в репертоара им. Но за първи път двете ще бъдат в един екип в изграждането на един цялостен оперен спектакъл – екипът, зад който стои авторитета на Райна Кабаиванска. За този авторитет Марили Санторо си спомня: „Беше среща с истинската италианска школа!“ – разказва тя, оценявайки шанса да учи при знаменитата българска оперна актриса. „Преподаването не е за всеки – има нужда от голяма харизма и голяма щедрост. А госпожа Кабаиванска е точно такава – с невероятна харизма и изключително щедра“ – допълва тя.

Възможността да видим и двете изпълнителки в образа на принцеса Турандот ще имаме съвсем скоро - „Турандот“, последната опера на Джакомо Пучини, ще бъде показана в три представления през декември /9, 11 и 13.ХII/ на сцената на Софийската опера и балет. Съставът е международен, както подобава на един завършен оперен спектакъл -с певци от Италия, Сърбия, Южна Корея, Испания, Китай и България. И въпреки че всеки от тях идва от различна страна и култура, те са тук - събрани от Райна Кабаиванска. Обучението в нейните майсторски класове в Нов български университет в София или в Италия - Академия „Киджана“ в Сиена и Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, вече се превърна в Школата Кабаиванска. А какво е различното в тази подготовка, през която е преминал всеки от младите певци, откриваме може би в думите на Ана Петричевич: „Тя се вслушва в гласа, но търси изкуството… Тя ни учи как да бъдем личности… Тя оценява качества, като това да си добър човек, честен и да работиш усилено…“, защото „Тази професия без смелост не може да бъде постигната!“

Чуйте думите на Марили Санторо и Ана Петричевич за предаването „Оперните таланти от Школата Кабаиванска“ на Класик ФМ радио и Нов български университет, под снимката вляво!