Съществуват много версии за причината за смъртта на Моцарт. Самият композитор подозира, че е отровен, а по-късно вината за това се приписва на Антонио Салиери. Моцарт може да се е отровил с антимон, опитвайки се да лекува треска, която според най-нови епидемиологични изследвания може да е била причинена от заразяване със стрептококи, разпространени в Прага през 1791 година, където се разболява геният. Причина за лошото здравословно състояние на великия австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт е затвореният живот сред четири стени, който не му е позволявал да получи достатъчно количество витамин D, твърдят учени от САЩ и Австрия. Валеологът Уилям Грант от изследователския център SUNARC в Сан Франциско (САЩ) и ендокринологът Щефан Пилц от Медицинския университет на Грац (Австрия), автори на статия, публикувана в Medical Problems of Performing Artists (единственото списание в света, посветено на заболяванията на професионалните музиканти), са на мнение, че ранната смърт на Моцарт е свързана преди всичко с недостиг на витамин D. През XVIII век витамин D не се е приемал перорално, а се е набавял от организма само от слънчевата светлина. Липсата му повишава вероятността от развиване на заболявания на сърдечносъдовата система, диабет и дори на рак. Недостигът на витамин D също така отслабва имунната система на организма и го прави податлив на грипове и пневмонии. За да живее по-дълго, Моцарт е трябвало да прекарва на слънце само по 10-12 минути на ден от април до септември, откривайки за слънчевите лъчи едва 20 - 30 на сто от тялото си, твърдят учените.