Маринър-син: „Предпочитам да свиря в зала „България”, отколкото в Барбикан хол!”

Маринър-син: „Предпочитам да свиря в зала „България”, отколкото в Барбикан хол!”

Кларинетистът

„Предпочитам да свиря в зала „България”, отколкото в Барбикан хол, защото тук акустиката помага например на един „духач” (музикант с духов инструмент)”. Това заяви в предаването „Сутрешно кафе” британският кларинетист Андрю Маринър. Тази вечер от 19ч. той ще изнесе камерен концерт с изтъкнатата българска пианистка Мария Принц и талантливата виолончелистка Кристиана Алипиева, а в програмата са включени творби от Шуберт, Бетовен, Дебюси, Верди и Пуленк.

Английският кларинетист Андрю Маринър е син на знаменитият диригент Сър Невил Маринър, който напусна този свят в началото на октомври 2016г. Като дете пее в хора на Кингс Колидж в Кеймбридж, а сериозните му занимания с музика започват в Kings School в Кентърбъри. По-късно заминава за Хановер, където учи при Ханс Дайнцер. След завръщането си в Лондон, известно време свири на свободна практика, с квартетите Чилингирян и Енделион, формира и духов квинтет, с който активно концертира.

През 1983г. Андрю Маринър постъпва в Лондонския симфоничен оркестър, а три години по-късно е назначен на щат. Успоредно с Лондонския симфоничен оркестър, Андрю става водач на група в състава на „Академия Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс” - оркестърът, създаден от неговия баща. „Това беше огромна привилегия, вече след като бях утвърден музикант в Лондонския симфоничен оркестър и мисля и за него също. Да работя с баща ми като член от неговия оркестър и като солист - това бяха едни от най-щастливите моменти от моя живот”, обяснява изявеният музикант. И с типичното си английско чувство за хумор допълва: „Когато имаше грешка при кларинетите по време на репетицията, диригентът казваше, че джобните пари на кларинетиста трябва да бъдат спряни”. Андрю Маринър признава, че е бил в сянката на своя баща, но „въпреки това и в тази сянка имаше толкова много светлина, че беше огромно удоволствие и радост”.

Андрю Маринър не остава безразличен и към въпроса, който вълнува неговите сънародници и най-вече колеги – Брекзит /излизането на Великобритания от ЕС/. Темата, която продължава да се коментира в медиите на Острова, засяга бъдещето на много творци и артисти. „Музикантите и хората на изкуството са много тъжни, тъй като професията ни е такава, че гостуваме в различни европейски страни. Имаме чувството, че именно тази наша дейност ще бъде накърнена от факта, че Великобритания не е в ЕС”, разтревожен е забележителният кларинетист. „Мисля, че проблемите, които стоят очевидно пред Европа, по-лесно могат да бъдат разрешени вътре в самата Европа с общи усилия, а не като се отделяме от тази общност”, убеден е музикантът.

За избора на музикален инструмент, за другите диригенти, оказали влияние върху кариерата му, както и за програмата на предстоящия концерт в София, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми със самия Андрю Маринър в превод на Мария Принц, в звуковите файлове под снимките вляво.