Доминго отложи концерт заради кончината на Фидел

Доминго отложи концерт заради кончината на Фидел

В Хавана

Легендарният кубински лидер Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст, съобщиха местни и световни медии. “Команданте”, както наричаха приживе бившия президент на Куба, е издъхнал на 25 ноември в 22:29ч. местно време в своя дом, обяви неговият по-малък брат Раул, който в момента ръководи страната. По този повод в Куба е обявен 9-дневен национален траур.

Смъртта на Кастро доведе до промяна в плановете на испанския тенор Пласидо Доминго. На 26 ноември той трябваше да дебютира на карибския остров с концерт, който щеше да изнесе в Големия театър “Алисия Алонсо” в Хавана. В музикалното събитие бе предвидено да участва сина на оперния певец Пласидо Доминго-син и пуерториканското сопрано Ана Мария Мартинес. Съпроводът бе поверен на Националния симфоничен оркестър на Куба, а на пулта щеше да се качи американският диригент Еужен Кон.За събитието бяха разположени гигантски екрани, които да дадат възможност на публиката извън театъра, на открито, да се наследи на изпълненията.

На официална пресконференция Пласидо Доминго припомни, че в средата на миналия век неговите родители Пласидо Доминго-баща и Пепита Ембил са изпълнявали сарсуела на островната държава. Именитият тенор си спомня, че едва на 8-годишна възраст е стъпил за първи път в Куба, докато е придружавал родителите си. Във видео послание, публикувано в профила в социалната мрежа “Фейсбук” Пласидо Доминго изразява съжалението си, че няма да изнесе планирания концерт, както и солидарността си с болката на кубинския народ. Очаква се избирането на нова дата за дългоочакваното оперно събитие през 2017г.