Диригент дарява наградата си за образование

Диригент дарява наградата си за образование

В Испания

Националната награда за музика, която се присъжда ежегодно в Испания, бе връчена на диригентът Хуанхо Мена. Нейният размер възлиза на 30 000 Евро. 51-годишният маестро заяви, че ще дари сумата за музикалното образование в Испания, което „се нуждае много от това”. По думите му, парите ще бъдат насочени към обучението по музика в ранна детска възраст, „ както това се случи, когато бях на 7-годишна възраст”. Пред Europa Press той припомни, че „нито толкова математика, нито английски език или спорт в учебните заведения са необходими, колкото това да продължаваме да се учим на обич към хората и на онова, което обяснява какви сме”.

Хуанхо Мена изрази благодарността си от полученото отличие, но заяви, че ще отстоява позициите си пред новия държавен секретар по въпросите на културата в Испания Фернандо Бенсо. „С наградата се оценява този, който се е отдал на музиката, но трябва да продължим да се борим за намаляване на ДДС за културата”, посочи диригентът.

През май 2016г. Мена дебютира на пулта на Берлинската филхармония по покана на титуляра сър Саймън Ратъл. Той редовно представя музикална програма, посветена на Испания с различни оркестрови състави по света. „Обичам да работя с добри оркестри и да правя хубава музика. Щастлив съм да бъда заобиколен от големи професионалисти, от които продължавам да научавам нещо ново”. Диригентът признава, че музикалният талант на родината му се проявява все по-често в съвременната музика. „Страната ни има какво да покаже. Никога преди не е имало толкова композитори, колкото сега, с отлична подготовка и познания. Необходима е институционална подкрепа”, подчертава Хуанхо Мена.