Избрани за ролята на принц Калаф

Избрани за ролята на принц Калаф

От Школата Кабаиванска

Корейските певци Таесунг Лий и Йонгхюн Риу са двамата тенори, които са избрани от Райна Кабаиванска да покажат уменията си в една и съща роля – тази на принц Калаф от операта „Турандот“ на Пучини. Ще ги видим в представленията на 9, 11 и 13 декември в съвместната продукция на Софийската опера, Нов български университет и Фонд „Райна Кабаиванска“.И двамата са от Школата Кабаиванска, а и всеки от тях вече има тази роля в репертоара си. Добре подготвени професионално, те дължат много на голямата българска певица, която наистина променя живота им. „Когато я срещнах за първи път в София си помислих, че носи в себе си елегантността на кралица“ – казва Таесунг Лий за първия си контакт с Райна Кабаиванска и веднага допълва: „Тя ме научи на правилната техника, която е великолепна. Това промени живота ми!“ Заминава за Италия, след това за Франция, за да се учи и да участва в различни представления, а накрая идва в България през 2015г., когато става част от Майсторския клас на Райна Кабаиванска в НБУ. Следва я и в Сиена, в Академия „Киджана“ през 2016г., а сега вече може убедено да каже: „Започнах да пея по правилния начин“. А ето как Таесунг Лий обобщава: „Тя ни учи какъв е животът на артиста“.

От друга страна, неговият сънародник Йонгхюн Риу помни с точност първите думи на Кабаиванска, които чува от нея на прослушване в Сиена: „Много е трудно за чужденците, особено за азиатците, да работят в Европа. Въпреки това, с твоя глас - това е съвсем възможно!“ С тези насърчителни думи тя ми даде надежда и спечели доверието ми…“ – разказва Йонгхюн Риу.„Голямата ми мечта е да бъда велик оперен певец“ – споделя открито той, и дори в името на това, да бъде разпознаваем в Европа, се решава да промени името си: „Открих, че за европейците е трудно да запомнят моето корейско име, затова започнах да използвам името Давиде Риу“. Тенорът, който от 2014г. се премества в Берлин, за да учи вокално майсторство, след това заминава за Италия:„Тръгнах по пътя да преследвам мечтите си, отидох в Италия през лятото на 2015г., явих се на прослушване в Академията в Сиена и се срещнах с моята невероятна учителка Райна“. След като е обнадежден от оценката на Кабаиванска за качествата на неговия глас, Йонгхюн Риу я следва в майсторските й класове в Модена и тук в София. „Беше история, която не мога да забравя…“ –си спомня сега с доза хумор за първата им среща: „Когато се срещнахме за първи път с Райна Кабаиванска, тя ме попита: „Колко тежите?“ В този момент аз споделих, че съм 115 кг. А нейния отговор беше: „За тази роля трябва да сте голям!“ Ето заради тези думи, сега вече съм 120 кг…“ За Йонгхюн Риу ролята в „Турондот“ е нещо много специално: „Откакто започнах да изучавам оперно пеене, исках да участвам в „Турандот“. Първата ария, която изпях на Райна, беше „Nessun Dorma“. Да участвам в тази опера за мен е сбъдната мечта“. Той казва още, че тази възможност е „благословия“ за него, и че би искал да благодари на Кабаиванска, като й каже колко много я цени. „Аз ще се подготвя добре и ще дам най-доброто от себе си, за да не я разочаровам. Като студент, сега аз все още имам много да уча, но ще продължа да работя усилено, за да я накарам да се гордее с мен. Райна, пожелавам Ви да сте здрава още дълго време! Обичам Ви!“

Думи на Таесунг Лий за предаването „Оперните таланти от Школата Кабаиванска“ на Класик ФМ радио и Нов български университет, може да чуете под снимката вляво!