Преоткриха ранна творба на Стравински

Преоткриха ранна творба на Стравински

Написана в чест на Римски-Корсаков

Оркестрово произведение на Игор Стравински, което до скоро се считаше за изгубено, бе открито повече от един век след своето създаване. Творбата, озаглавена „Погребална песен”, е написана от известния руски композитор, когато той е бил на 26-годишна възраст. Стравински пише тази творба в знак на почит към преподавателя си Николай Римски-Корсаков. Премиерата на произведението се е провела на 17 януари 1909г. в голямата зала на Московската консерватория. Изпълнението е било поверено на Оркестъра на граф Шереметиев, а на диригентския пулт застава Феликс Блуменфелд.

Партитурата на 12-минутната „Погребална песен” за симфоничен оркестър изчезва по време на Революцията, но Стравински не може да скрие възхищението си от собствения си порив много по-късно. В своите „Спомени и коментари” той пише, че „нотите трябва да са запазени в една от библиотеките на Санкт Петербург. Там някой беше поискал да разгледа отделните щимове, тъй като проявяваше любопитство към това какво съм създал точно преди балета „Жар-птица””.

Нотните текстове са открити от музиколога д-р Наталия Брагинская и библиотекарката Ирина Сидоренко от Държавната консерватория „Римски-Корсаков” в Санкт Петербург. Находката се появява след преместване на печатни материали, което започва още през пролетта на 2015г. Тя изниква едва сега в архива с оркестрови произведения, които не са каталогизирани. Ръкописите са били недостъпни в продължение на десетилетия, което не позволило бързото идентифициране на въпросната „Погребална песен” от Стравински. На конференция на музиколозите, проведена в Санкт Петербург, д-р Наталия Брагинская изнася доклад, в който описва ранната творба на композитора като „пълна с различна звучност и с по-голяма лекота”. По думите й, произведението съчетава поствагнеровия хроматизъм с хармониите на Римски-Корсаков.

Британските издатели Boosey & Hawkes подготвят ново издание на партитурата на Стравински. Първото изпълнение след 107 години ще направят музикантите от Оркестъра на Мариински театър под палката на Валери Гергиев. Концертът ще се състои на 2 декември в Санкт Петербург и ще бъде излъчван по Medici.tv и Mezzo.