Първи концерт в света в памет на сър Невил Маринър

Първи концерт в света в памет на сър Невил Маринър

Разказва Мария Принц

На 1 декември от 19ч. в зала „България” предстои първият концерт в света, който ще посветен в памет на големия британски диригент сър Невил Маринър. На събитието ще присъстват неговият син Андрю Маринър- солокларинетист на Лондонския симфоничен оркестър и дъщеря му, публицистката Сузи Харис заедно с нейния съпруг. Преди броени дни изтъкнатата българска пианистка Мария Принц разказа пред българските медии, че се запазва програмата с творби от Шуман и Брамс, която трябваше да дирижира легендарният маестро, напуснал този свят завинаги на 2 октомври 2016г. Неговото място на пулта на Софийска филхармония ще заеме Стивън Барлоу.

През октомври 2015г. Мария Принц гостува на семейство Маринър в Девън, Южна Англия. Тогава възниква идеята за предстоящия концерт в София. „Когато говорихме за репертоара, помня, че и двамата едновременно казахме „Шуман”, и лейди Маринър започна да се смее, защото беше толкова синхронно”, спомня си именитата ни пианистка. Впоследствие тя следи изявите на сър Невил Маринър, като посещава концертите му на 15 април 2016г. в Кадоган хол, Лондон и в края на април с Виенски камерен оркестър в австрийската столица. „Той беше елегантен диригент, който оставяше оркестърът да свири без да стяга юздите здраво”, пояснява Принц. „В последните му концерти имаше една интензивност на качество „на живот и смърт” и една способност да извади от оркестъра повече, отколкото е възможно. След това реакцията на публиката даже и мен ме учуди – имаше такова „електричество” в атмосферата. Достолепни виенчани или лондончани се държаха като тийнейджъри на рок-концерт, крещейки „Браво”, тропайки и свирейки”.

70-годишната кариера на сър Невил Маринър е изпълнена с невероятни концерти и записи. Но безспорно най-значимият му принос е създаването на оркестър „Академия Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс”. „Винаги ме е удивлявало, че този оркестър, в който музикантите се сменят, качеството на звука оставаше - този прозрачен, гъвкав, красив звук”, подчертава Мария Принц.

За сър Невил Маринър и за цикъла с предстоящите й камерни концерти, чуйте повече от Мария Принц в звуковите файлове под снимката вляво.