47-МИ ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО В СТАРА ЗАГОРА

47-МИ ФЕСТИВАЛ НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНО ИЗКУСТВО В СТАРА ЗАГОРА

28.11 – 10.12.2016г.

В края на ноември и началото на декември Стара Загора заживява с Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Тази година организаторите от първия извънстоличен оперен театър – Старозагорската опера, с активната подкрепа на Община Стара Загора, са се постарали да включат в програмата на фестивала пъстър калейдоскоп от събития, които представят някои от най-интересните музикално-сценични събития през последната година. Традиционно място е отделено на оперната и балетна класика. Домакините от Стара Загора ще открият 47-то издание на фестивала с премиерните спектакли на операта „Селска чест” от Маскани и на балета „Делвата” от Алфредо Казела – балетното заглавие ще бъде поставено за първи път в България. Пловдивската опера гостува с „Хофманови разкази” от Жак Офенбах – копродукция с Македонската опера и балет. Варненският театрално-музикален продуцентски център гостува с музикалната драма от Мусоргски „Борис Годунов”. В спектакъла световният бас Карло Коломбара дебютира в една от знаковите басови партии – на Борис Годунов. Държавният Балет върху лед - Санкт Петербург ще представи класическата творба „Лебедово езеро” от Чайковски. Държавна опера – Русе е подготвила специално за фестивала Балетна вечер с фрагменти от класическия репертоар и специална танцова постановка, базирана на „Годишните времена” от Вивалди. Разнообразната програма се допълва и от мюзикъла „Любов и смърт в Мулен Руж” на Музикалния театър „Стефан Македонски” - София.

По традиция ФОБИ се фокусира и върху значими за музикалната общественост годишнини. Държавна опера – Стара Загора ще представи още една премиерна продукция от цикъла „Опера в куфар“ - операта „Вълшебната флейта” с посвещение на 260-та годишнина от рождението на Моцарт. 80 годишнината от рождението на именития български композитор Красимир Кюркчийски ще бъде отбелязана с много специален концерт. В него ще участва голямата оперна прима Веселина Кацарова и женския хор на Националния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”. Те ще представят част от неговото песенно творчество, вдъхновено от българския фолклор. 80-та годишнина от основаването на женския хор „Христина Морфова” ще бъде отбелязана с юбилейна концертна програма, която ще представи ансамбълът под диригентството на проф. Емил Янев. Филмът на Магдалена Манолова „Звездни мигове с Анна Томова-Синтова” припомня респектиращите артистични изяви на 75 годишната българска оперна прима. Концерт на Академичния симфоничен оркестър под диригентството на проф. Пламен Джуров се посвещава на 95-та годишнина от създаването на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров”.

ФОБИ предоставя сцена и на независими експериментални проекти. Фондация „Дарина Такова” ще представи „МАТРЬОШКА” - Музикално-танцов спектакъл по сюжети на руския фолклор, Пушкин и музика от Глинка, Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски със специалното участие на актрисата Биляна Петринска. Сред фестивалните събития се откроява изложбата „Цигулкова магия”, организирана съвместно със Съюза на лютиерите. Именитата пианистка Мария Принц ще направи майсторски клас за певци и инструменталисти „Виенска класика – израз и стил“. Фестивалът надгражда и в усилията положени през изминалата година, свързани с Балканската оперна мрежа. Този път срещата на директорите на оперни театри ще бъде ознаменувана с гала концерт с участието на изпълнители от България, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина и Австрия.

Чуйте интервюто на Радостина Узунова с Огнян Драганов- директор на Държавна опера- Стара Загора, в звуковия файл под снимката вляво. Очаквайте нейното интервю с новия балетен директор на оперния театър Силвия Томова- тази събота, 26 ноември, в "Сутрешно кафе" от 10 до 12ч.!

Вижте цялата програма на 47-мия Фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора ТУК