Нюйоркската филхармония дава 200 000 долара на холандец

Нюйоркската филхармония дава 200 000 долара на холандец

За ново произведение

Нюйоркската филхармония поръча написването на нова оркестрова композиция за сезон 2018-2019г. Повод за това стана пристигането на холандският диригент Яп ван Цведен, който за първи път ще бъде музикален директор на институцията. Случайно или не съвсем, той бе избран за Посланик на новата холандска музика на конференцията Classical Next, проведена неотдавна в Ротердам. Цведен наистина възнамерява да заложи на съвременната музика, която заслужава място в репертоара на оркестри, ансамбли и фестивални състави. Според Цведен по този начин, „голяма част от творбите на новите холандски композитори ще попаднат в светлината на прожекторите”.

Едва ли е случайно и че неговият сънародник Луи Андриесен получава сумата от 200 000 долара, предназначена за създаването на новата творба. Той получи наградата Marie-Josée Kravis за изключителното му творчество в областта на съвременната музика и трайния му принос в тази насока. Премиерата ще се състои под палката на Цведен през споменатия сезон. Това не е първата съвместна работа на Андриесен с Нюйоркската филхармония. През май 1986г. оркестърът изнесе премиерата на друго негово произведение, озаглавено “De Staat”, когато на диригентския пулт се качи Гюнтер Шулер.

Луи Андриесен е възпитаник на Кралската консерватория в Хага, където днес изнася лекции. Той е учил и в Берлин, и в Милано при италианския композитор Лучано Берио. Съосновател е на Студиото за електро-инструментална музика в Амстердам. 77-годишният холандски композитор и пианист е носител на Международната награда за композитори „Гаудеамус” през 1959г. „От 18-годишна възраст се възхищавам и обожавам музиката на Дютийо. Моят баща Хендрик Андриесен казваше: „Музиката е важна, а ние сме длъжни да я пишем възможно най-добре”. Именно в този дух възнамерявам да създам творбата за Нюйоркската филхармония”, пояснява Луи Андриесен.