„Ромео и Жулиета“ идват в България с Московския сити балет

„Ромео и Жулиета“ идват в България с Московския сити балет

На 24 ноември в зала 1 на НДК

Театър „Смирнов Балет", или както е известен по света Московски сити балет (Moscow City Ballet), пристига за първи път в България с постановката „Ромео и Жулиета". На 24 ноември в зала 1 на НДК столичани ще имат възможността да видят оригиналната постановка на Виктор Викторович Смирнов-Голованов по музика на Сергей Прокофиев. Балетният спектакъл ще бъде представен и във Варна на 26 ноември - Двореца на културата и спорта, и в Бургас на 27 ноември - в Операта. Билети могат да бъдат закупени в мрежата на EVENTIM.

В класическата любовна драма „Ромео и Жулиета“ участват 50 млади балетисти, които критиката нарича „млади звезди“. Повечето от тях са танцували на известни сцени, но, привлечени от новите идеи на Виктор Викторович Смирнов-Голованов, влизат в състава на създадената през 1988 г. първа частна балетна трупа в Москва. Същата година той поставя забележителния спектакъл „Анна Каренина“, съвместно с Мая Плисецкая, като знае на какво залага: нови идеи, талантлив и млад колектив... И постига успех, за който мечтае всеки балетен театър. Обичан от публиката, оценяван високо от критиката, търсен за световните сцени, на Московския сити балет никога не са липсвали предизвикателства и покани за световни сцени. Той просто върви по своя път – дългия път на голямото изкуство. От съществуването на трупата досега са поставени 10 балета и са играни над 20 000 спектакъла. Най-големия си балетен проект Смирнов-Голованов посвещава на Людмила Нерубащенко - любима и негова спътница до последния му земен ден през 2013 г. Оттогава тя поема художественото ръководство на театъра.

«Версията на „Ромео и Жулиета" постига дълбочина и красота, която рядко може да се види на сцената. В такива силноемоционални води обикновено се стига до засенчване на останалия актьорски състав, но тук всеки има своето безупречно участие в целия спектакъл. Красива хореография, намерено перфектно решение за осветление (Евгений Селиванов), костюми (Марина Ершова и Тамара Чигирева), невероятен кордебалет и изряден във всяко отношение оркестър. Какво повече да се каже за тази постановка, освен че не бива да бъде пропусната от зрителя». Такива са отзивите за балетния спектакъл на Острова. За първи път зад граница Московският сити балет изтръгва аплодисментите на публиката в Сеул, след това бурно ги аплодират във Великобритания и Северна Ирландия, Япония, Белгия, Германия, Израел, Египет, Тайван, Хонконг, Китай, Португалия, Филипините, Сингапур, САЩ.

„Очаквам един истински руски класически балет и ще отида с голямо любопитство и надежда, че ще бъде прекрасно”. Това заяви едно от най-ярките имена в съвременния балет Маша Илиева в ефира на Класик ФМ радио по повод предстоящия спектакъл. Примабалерината смята, че „музиката с визията са невероятно въздействащи” в тази постановка. Тя се е превъплъщавала в образа на Жулиета неведнъж в България, в Испания, в Тайван и на много други сцени „Ролята е странна с това че героинята е само на 14 години; едно чисто създание, което преживява голямата любов и взима решение да умре в името на любовта. Всичко това човек трябва да преосмисли през своето тяло, своята съдба....”, споделя Маша Илиева. Днес именитата българска балетна звезда съчетава работата си в Софийската опера и балет с преподавателските си ангажименти и възпитава вкуса на идните поколения, които се обучават в балетната й школа. Според нея, децата разбират музиката на Прокофиев, „когато я слушат многократно. Тя е толкова мелодична и красива, но не винаги е много ритмична. Това е сложното”.

Какво още сподели Маша Илиева в предаването „Сутрешно кафе” с водещ Георги Митов-Геми, чуйте в звуковия файл под снимката вляво.