Номинираха 3 българки за Международните награди за класическата музика 2017

Номинираха 3 българки за Международните награди за класическата музика 2017

Кои са оперните ни прими?

Вече са известни номинациите за единствените независими международни награди в областта на класическата музика ICMA /International Classical Music Awards/ за 2017г. Те са изключително признание за творчеството, въображението при избора на репертоар и артистичните постижения на музиканти от целия свят.

Три български оперни прими се включват в надпреварата в отделните категории. В раздел „Опера” се състезава записът на операта „Франческа да Римини” от Дзандонай с участието на изявеното българско сопрано Христина Василева, която се превъплъщава в главната роля. Нейни партньори са тенорите Мартин Мюле /Паоло/ и Адриано Грациани /Малатестино/, баритона Хуан Ороско /Джанчото/ и др. Критиците коментират, че това изпълнение на Василева, издадено под знака на CPO, носи „достатъчно красота и качество на гласа, чиито височини отговарят до голяма степен на очакванията”. По думите им, „трудно е да си представим по-изразително звучене сред днешните изпълнители”. Албумът е записан в концертната зала на Фрайбург в съпровод на камерния хор на града, вокалния ансамбъл от местната музикална академия и Филхармоничния оркестър на Фрайбург с диригент Фабрис Болон.

Заслужено място сред номинираните заема и една от най-търсените български оперни певици – Соня Йончева, която е включена в записа на операта „Сватбата на Фигаро” от В.А.Моцарт. Блестящото сопрано, което неотдавна покори публиката в „Метрополитън опера” и в „Ковънт Гардън”, играе ролята на Графинята, а отзивите за спектакъла във Фестшпилхаус Баден-Баден са повече от ласкави- „тя напомня вокалните цветове на Калас” /„Бадише цайтунг”, юли 2015г./ Дискът, който излиза под знака на „Дойче грамофон”, събира цяло съзвездие от артисти и музиканти- Лука Пизарони, Томас Хемпсън, Ане Софи фон Отер, Роландо Виясон и др., а съпроводът е на Европейски камерен оркестър, дирижиран от Яник Незет Сегуин.

Сред номинираните в категорията „DVD спектакъл” грее името на още една българка. Изтъкнатото мецосопрано Надя Кръстева впечатлява с интерпретацията си ценителите на белкантото във видеозаписа на операта „Силата на съдбата” от Джузепе Верди, издаден и разпространяван от ”Sony Classical”. Българската оперна прима „се хвърля изцяло в образа на Прециозила”, както написа престижното издание „Грамофон”. В тази съвременна постановка на Баварската държавна опера главните роли са поверени на Йонас Кауфман и Аня Хартерос.

Международните награди за класическата музика 2017 ще бъдат разпределени в 15 основни и 7 специални категории, сред които „Награда за цялостно творчество”, „Млад артист на годината” , „Звукозаписна компания на годината” и др. Журито е съставено от представители на различни медии от Европа, Турция и Русия. Победителите ще бъдат обявени на 19 януари 2017г., а церемонията по връчването на престижните отличия ще се състои на 1 април 2017г. в Гевандхаус, Лайпциг.