Ученици на Райна Кабаиванска се подготвят за „Турандот“

Ученици на Райна Кабаиванска се подготвят за „Турандот“

В Софийската опера и балет

Млади оперни изпълнители с международна кариера от Школата Кабаиванска ще представят „Турандот“ на Джакомо Пучини в Софийската опера и балет на 9, 11 и 13 декември, под диригентството на Никола Пашковски, асистент на Рикардо Мути. Като съвместна продукция на Софийската опера, Нов български университет и Фонд „Райна Кабаиванска“, в главните роли ще видим ученици на Райна Кабаиванска от България, Италия, Южна Корея, Испания, Китай и Сърбия, които се усъвършенстват в майсторските класове на голямата оперна актриса в НБУ, Академия „Киджана“ в Сиена и Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена, Италия. Постановката на „Турандот“, която вече е представяна в Япония, Гърция, Германия и Швейцария, е с участието на хора и оркестъра на Софийската опера. Неин режисьор е академик Пламен Карталов, а през 2018 г. тя ще се играе за трети път в Япония.

В съвместната поредица на Класик ФМ радио и Нов български университет „Оперните таланти от Школата Кабаиванска“ ви запознаваме с младите артисти, избрани от самата Райна Кабаиванска за ролите в Пучиниевата сценична творба. След като по-рано ви представихме Бейбей Ли и Страхиня Джокич, вчера в ефира на Класик ФМ радио прозвучаха не само изпълнения, но и споделени мисли на още двама млади певци – Стефано Ким /баритон от Южна Корея/ и Мануел Родригес /тенор от Испания/. „Първата ми среща с Райна Кабаиванска беше впечатляваща, никога няма да я забравя в живота си!“ - казва Стефано Ким, който ще изиграе два персонажа в „Турандот“ - Пинг и Мандарин. „Сега ще пея Пинг, а аз от години си мечтая да изпея тази прекрасна роля…“ - споделя той. Преди да започне да се обучава при Райна Кабаиванска, корейският баритон отдавна се е възхищавал на нейното изкуство: „Срещнах я преди 5-6 години, макар че аз вече я познавах, защото бях гледал хиляди пъти DVD-та, нейната Тоска – филма или изпълнението й в „Ла Скала“, „Мадам Бътерфлай“ на Арена ди Верона, „Трубадур“ в Залцбург, „Палячи“ и т.н. За мен тя беше една голяма актриса – като в сън, наистина страшно добра!“ Мануел Родригес, който е имал шанса да учи и при други световни имена от операта като Франсиско Арайса и Монсерат Кабайе, е забелязал „какво вдъхновение е Райна Кабаиванска за нейните ученици“, когато е присъствал на техни изпълнения. А за своя личен опит казва: „През краткия период, когато работих с нея, научих страшно много – както относно вокалната техника, така и за цялостното й изкуство и човечност“. Тенорът, който сега се подготвя за ролята на Понг /за представянето си в „Турандот“/, допълва: „Г-жа Кабаиванска предава изкусно и любов към музиката, и е огромна привилегия възможността да се работи с нея“.

Думите на Стефано Ким и Мануел Родригес може да чуете под снимката вляво! А имената на всички избрани участници за предстоящите представления на операта „Турандот“, както и повече информация за тях, бихте могли да откриете ТУК!