Над 80 филма за „30 години Киномания”

Над 80 филма за „30 години Киномания”

От 17 ноември до 1 декември

Над 80 филма ще бъдат показани по време на 30-тото издание на „Киномания”. Фестивалът ще започне на 17 ноември 2016г. с новия български филм „Слава” на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Главните роли в лентата са поверени на Маргита Гошева и Стефан Денолюбов. Сред българските заглавия се открояват „Пеещите обувки” на режисьора Радослав Спасов с участието на актрисата Рая Пеева, която се превъплъщава в гранддамата на българската популярна музика – Леа Иванова. В юбилейната „Киномания” правят впечатление братята Гелеви, създали интересната анимация, сбор от късометражни филми, обединени от обща тема – „Зоотроп”; Атанас Киряков и Теодосий Спасов, които са подготвили документалния филм „Балканска хармония – истина или сън”, както и филма „Поне веднъж да полетя”, посветен на големия български творец – режисьор, актьор и художник Иван Андонов, режисиран от Галина Кралева.

В афиша на „Киномания” е включена изключителна селекция от филмови продукции, разпределени в специални филмови сесии - детско кино, Фестивал на френския филм, ленти, посветени на музиката и велики музиканти, хитови заглавия, златни класики и др. Премиерно ще бъдат показани някои от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са прожектирани в България. По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижните международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Ексклузивно обръщение към зрителите на фестивала направи големият италиански режисьор Бернардо Бертолучи. Той сподели, че се надява неговата ретроспектива да накара публиката да мечтае. Погледът към творчеството на режисьора е по повод 75 години от рождението му, заради което „Киномания” ще представи някои от най-ярките негови произведения.

„Ще видите филми, които иначе няма как да видите. Няма как да се появяват в моловете, защото тези филми спират дъха. А няма как да ти спре дъхът, когато си напълнил устата си с пуканки”, заяви изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош. На среща с медиите той анонсира новия екран, с който е оборудвана зала 1 на НДК специално за фестивала и представи новия директор на Продуцентския център Ева Христовова. „Киномания ни помага в София за пореден път да си припомним гении като Бертолучи, като Тарковски, помага ни да станем добри човешки същества, добри европейци”, посочи Тодор Чобанов – зам. кмет на Столична община - традиционнен партньор на фестивала.

„Киномания" е всичко онова, което разкрива съществените явления, големите имена, в света на киното и се опитва да отрази градуса на днешния ден в киноизкуството”, каза един от „двигателите” на фестивала Хермина Азарян. Нейният колега Владимир Трифонов уточни, че новият филм на Мартин Скорсезе „Мълчание” ще бъде представен броени дни след световната му премиера. „Особен акцент тази година е музикалната ни програма с биографичните игрални филми за Майлс Дейвис, Чет Бейкър, новия музикален филм на Карлос Саура и прожекцията в памет на Принс и Дейвид Боуи”, подчерта още г-н Трифонов. От своя страна, Пиер Гийме – културно аташе на Френския културен институт изложи акцентите в 6-тото издание на Фестивала на френското кино, който за пети път се провежда в рамките на „Киномания”. Той обяви, че специално за прожекцията на филма „Сезан и Емил Зола” в България ще гостува режисьорът му Даниел Томпсън.

Чуйте какво още заявиха участниците в пресконференцията, записани от Георги Митов-Геми.

„Киномания” продължава до 1 Декември 2016г. Събитието е част от Културния календар на Столична община. Сред медийните партньори е и Класик ФМ радио.