Милиони евро за „250 години Бетовен”

Милиони евро за „250 години Бетовен”

Юбилеят наближава

Федералното правителство на Германия ще отдели 27 милиона евро за провеждането на тържествата по повод 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Миналият четвъртък тази сума бе одобрена официално от бюджетната комисия на Бундестага. Празненствата ще се проведат през 2020г., но организацията им започва много по-рано.

Средствата са предназначени за реализиране на културни дейност , като на фокус ще бъдат не само родният град на Бетовен, но и цяла Германия. Около 21 милиона евро ще бъдат насочени към Бон, където по проекта работят Музея на изкуствата „Кунстхале” и компанията, създадена специално за отбелязването на юбилея. От Федералното правителство признават, че родният град на композитора ще играе ключова роля в тържествата, които предстоят.

Директорът на Бетовеновия фестивал в Бон г-жа Нике Вагнер смята, че „щедрото дарение на правителството означава национална отговорност”. По думите на правнучката на Вагнер, това ще доведе до още по-високо качество на фестивала, който ръководи. „Бетовен е жив. Музиката му свързва хората заедно и затова тя е изпълнявана и обичана по целия свят”, сподели неотдавна пред „Дойче веле” министърът на културата Моника Грютерс, която представи за първи път специалното лого, изработено за празничния случай. „Годишнината на Бетовен със сигурност ще доведе до изключителни музикални събития, които излизат извън културните граници”, добави тя.

Честванията ще започнат на 16 декември 2019г. и ще продължат до 17 декември 2020г., когато се навършват 250 години от кръщението на Бетовен, тъй като точната му дата на раждане е неизвестна.