Музикотерапията намалява депресията при младите

Музикотерапията намалява депресията при младите

Според ново изследване

Музикотерапията намалява депресията при деца и юноши с поведенчески и емоционални проблеми, разкрива ново проучване, което излезе в навечерието на Европейския ден на музикотерапията /15 ноември/.Това са установили учени от Университета Борнмът и Куинс Юнивърсити Белфаст в сътрудничество с Организацията по музикотерапия на Северна Ирландия. Обхванатите в изследването деца и подрастващи на възраст между 8 и 16 години са подобрили значително самочувствието си и са ограничили депресивните си състояния в сравнение с тези, които не са били подложени на лечение с музикотерапия. Резултатите показват, че младите хора на възраст над 13 години са подобрили своите комуникативни и интерактивни умения.

В проучването са взели участие 251 деца, които са наблюдавани в период от 34 месеца. За 128 от тях не са полагани специални грижи, докато други 123 са били подложени на музикотерапия. Целта е преодоляването на емоционални и поведенчески проблеми. Ръководителят на научния екип проф. Сам Портър описва констатациите като „изключително важни” за определянето на ефективно лечение за деца и младежи с поведенчески проблеми и нестабилно психично здраве. Той призовава институциите, които предоставят здравни услуги, да вземат предвид заключенията от изследванията при вземането на решения, касаещи грижата за младите хора. „Изводите подчертават необходимостта музикотерапията да се предоставя като опция за бъдещо лечение”, отбелязва Портър. „До момента са правени предимно изследвания, които засягат влиянието на определени класически или популярни музикални произведения върху психическото здраве на различни групи хора. Вече имаме стабилни клинични доказателства, от които личи търсения положителен ефект”, коментира той.

Сега пред изследователския екип стои още една фундаментална задача – да се установи доколко ефективна е музикотерапията във връзка с останалите възможности на медицината.