Испански оркестранти остават без дрехи

Испански оркестранти остават без дрехи

Правят конкурс за нови облекла

Испанското правителство чрез Националния институт за сценичните изкуства и музиката, на който са подчинени Националния хор и оркестър на Испания, обяви публичен конкурс за създаване на нови облекла на музикантите. Конкурсът дава възможност на 56-те модни къщи, членуващи в Асоциацията на модните творци на Испания, да облекат подходящо мъжете и жените оркестранти и хористи, съгласно сключения договор между организацията и Националния институт по труда. Така се създават мостове между модата и музиката- два стратегически сектора в културната политика на новосформирания кабинет на Испания, ръководен от преизбрания за министър-председател Мариано Рахой.

Целта е да бъде постигната нова съвременна визия за членовете на оркестъра и хоровия състав в т.ч с иновативен подход и авангардно модно решение. Освен професионални изисквания, трите най-важни условия са елегантността, гъвкавостта и практичността. Според посочения регламент обаче се оказва, че моделите трябва да бъдат създадени за господата, докато дамите на практика ще останат без конкретен, унифициран дрескод, както е заложено в колективния им трудов договор.

Експертна комисия, съставена от членове на оркестъра и модни корифеи, ще избере тримата финалисти през месец януари 2017г. Компанията- победител ще трябва да изработи поръчаните модели и да следи строго за изпълнението на критериите за производство на облеклата.