Откриха контрабасът на Ботезини в Куба

Откриха контрабасът на Ботезини в Куба

Инструментът

Контрабас в отлично състояние бе намерен в Културния дом на кубинския град Агуада де Пасахерос, провинция Сиенфуегос. Музикалният инструмент е открит след разрушаването на стена в Испанското казино, закрито преди повече от половин век. Зад нея изследователите намират оловен трезор, в който е оставен контрабаса. Веднага на място е повикан специалист от Музея на музиката в Хавана, който установява, че струнният инструмент е изработен през 1735г. в Кремона, Италия и разполага с оригиналния подпис на прочутия Антонио Страдивари.

Кубинските учени изразиха хипотезата за предисторията на този инструмент. Те разполагат с документи, които ще установят как точно контрабасът е попаднал в Агуада де Пасахерос, при какви обстоятелства е бил скрит и защо. Изследователите твърдят, че контрабасът е бил собственост на италианския композитор Джовани Ботезини, който през 19 век пристига на карибския остров. Той изнася дузина рецитали в град Сиенфуегос, след което решава да продаде музикалния инструмент.

В архивите на Музея на музиката в Хавана се съхранява договорът за покупко-продажбата му, който е сключен на 16 април 1847г. Купувачът, който плаща висока сума за контрабаса, която местните медии не уточняват, е Томас Тери Адамс. Предприемачът с венецуелски произход се установява в Сиенфуегос през 1830г. и благодарение на своя бизнес нюх се превръща в един от най-заможните жители в региона. Като почитател на изкуствата, той дарява 50 000 долара за построяването на театър, който днес носи неговото име.