Осъден балетист се завръща в Болшой?

Осъден балетист се завръща в Болшой?

Скандалният Павел Дмитриченко

Балетистът Павел Дмитриченко, който бе осъден през 2013г., влиза отново в Болшой театър. Преди три години той бе обвинен в поръчителство на нападението с киселина, която бе хвърлена срещу тогавашния артистичен директор на балета Сергей Филин. След инцидента последният бе подложен на дузина операции, в резултат на което сега вижда наполовина с лявото си око, а с дясното – само светлосенки. В момента Филин се занимава със студиото за млади хореографи на Болшой театър.

Скандалният Дмитриченко заедно с двамата извършители на криминалното деяние бяха осъдени на шест години затвор през декември 2013г., след като направиха пълни самопризнания пред властите за организирането на атаката. Агенция „Ройтерс” припомня, че артистът е бил освободен под гаранция още през май 2016г. Въпреки че обяснява пред руските власти, че не е имал „намерение да се използва киселина”, сега той „отрича всякаква роля в събитията”, пояснява „Ню Йорк Таймс”.

От множество съобщения в медиите става ясно, че ръководството на балета на Болшой театър е дало съгласието си Дмитриченко да влиза в същата сграда, в която продължава да работи неговата жертва Филин. От мениджмънта на легендарната балетна трупа уточняват, че пропускът е издаден „по искане на Дмитриченко, за да използва в сутрешните часове репетиционната зала”. Говорителката на Болшой театър Катя Новикова заявява, че това „не означава по никакъв начин, че той ще работи за прочутата трупа в бъдеще”. Генералният директор на Болшой театър обаче има по-различно мнение. Пред „Ню Йорк Таймс”, Владимир Урин заявява, че балетистът може да се яви на прослушване, ако такова бъде обявено и той докаже артистичните си качества”. Самият Дмитриченко заявява, че вече се е сблъсквал с Филин в театъра, като подчертава, че импровизираната им среща не е била „нищо особено. Той никога не се е интересувал от мен, така че не мога да ви кажа нищо за него”. Филин не бе открит за коментар. Новият артистичен директор на Болшой Махар Вазиев обяснява, че обвиненият балетист се опитва да се върне към професията и че използва залите за репетиция за благотворителен спектакъл на балета „Лебедово езеро” от Чайковски.

Коментарите за решението на ръководството на Болшой не закъсняха. Някои анализатори твърдят, че то е съмнително от етична гледна точка и цели да възпламени скандала между двамата артисти отново. Други обаче са на мнение, че раните помежду им вече са зараснали.