„Опит за биография на лицето „Х” открива „Киномания”

„Опит за биография на лицето „Х” открива „Киномания”

На 7 ноември в кино „Люмиер”

С „Опит за биография на лицето „Х” ще бъде даден старта на 30-тото юбилейно издание на фестивала „Киномания”. Прожекцията на документалния филм ще се състои на 7 ноември от 18.30ч. в кино „Люмиер” на НДК. „Този филм се занимава с причини и следствия”, заяви неговият режисьор и сценарист Васил Живков в ефира на Класик ФМ радио. Авторът на документалната лента търси пътища за разкриване на връзката между сегашното състояние на българския народ след повече от 25 години преход и тоталитарния режим. Според Васил Живков, усилията, които се полагат за изясняване на истината за този период, изглеждат недостатъчни. Той смята, че филмът „Опит за биография на лицето „Х” представлява един своеобразен „начин да се осмислят тези събития и начин да си припомним за какво сме се надявали тази промяна... Това е лично мнение, което се надявам да има съмишленици, но най-вече да събуди у зрителите това , което цялата тази история предизвиква и у мен- болка и надежда, че нещо наистина ще се промени”. По думите му, „това не са лесни филми. Това е начин на общуване”.

В предаването „Сутрешно кафе” навръх Деня на народните будители Васил Живков окачестви този ден като „много важен за България, тъй като напомня за това, което са извършили възрожденците, а и за ролята на интелигенцията в живота на нацията. Днес трябва повече да се обърнем към самите себе си, за да си припомняме основни понятия- какви са човешките добродетели, какво означава да си почтен, съвестен, да имаш собствено достойнство, собствено мнение, което без агресивност да отстояваш. В последните години тези неща изчезнаха”. Кинорежисьорът и сценарист отбеляза агресивното нахлуване на простащината и бездуховността в обществото ни. Той подчерта, че нацията ни трябва да си припомня посочените по-горе ценности, „за да вървим напред и да бъдем силни”.

Припомняме ви, че документалният филм „Опит за биография на лицето „Х” е продуциран от Росица Вълканова, като сред копродуцентите е и Националния дворец на културата. Лентата, майсторски заснета от Емил Христов и Орлин Руевски, спечели Наградата „Златен ритон” на Гилдията на кинокритиците към СБФД и има 2 номинации от Филмовата академия – за най-добър документален филм и сценарий на документален филм.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с режисьора и сценарист Васил Живков можете да откриете в звуковия файл под фотоколажа вляво.