Съюзът на музикалните и танцови дейци и Classic FM радио връчиха годишните награди Кристална лира в юбилейно издание

Съюзът на музикалните и танцови дейци и Classic FM радио връчиха годишните награди Кристална лира в юбилейно издание

Кой спечели отличията?

За двадесета поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио връчиха престижните отличия за музикално и танцово изкуство „Кристална лира“. Тържествената церемония се състоя в Държавния музикален и балетен център в София на 1 ноември под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова.

Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Юбилейното издание на наградите е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира с любезното съдействие на Министерство на културата.

„КРИСТАЛНА ЛИРА 2016“ ПОЛУЧИХА:

ДУХОВ ОРКЕСТЪР
ГВАРДЕЙСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ДУХОВ ОРКЕСТЪР с главен диригент майор Ради Радев – за Празничния концерт по случай 3 март в зала „България” на 2 март 2016 г. и за домакинството на Третия международен парад на военните духови оркестри на 5 май 2016 г. в зала „Арена Армеец”.

ПЕДАГОГ
МАРИАМ МАКАРНАЯН И СЕВДАЛИНА СТОЙЧЕВА (ръководители на балетна формация „Търговище”) – за юбилейния концерт по случай 45-годишнината на състава на 28 април 2016 г. в Търговище.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ
МАРГАРИТА ИЛИЕВА (пиано) – за изпълнението й на Концерт за пиано и струнни от Алфред Шнитке, като солист на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков в зала „България” на 20 ноември 2015 г. и със Симфониета Шумен с диригент Калина Василева в залата на Община Шумен на 15 октомври 2015 г.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА–СТАРА ЗАГОРА в състав: режисьор Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, сценография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, хормайстор Младен Станев – за премиерата на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на 5 декември 2015 г. в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство – Стара Загора.

ХОРОВО ИЗКУСТВО
НФХ „СВЕТОСЛАВ ОБРЕТЕНОВ” – за първото концертно изпълнение у нас на Литургия на Св. Йоан Златоуст, оп. 31 от Сергей Рахманинов с диригент Славил Димитров, хормайстор София Бърдарска, солисти Георги Султанов и Пламен Кумпиков на 16 май 2016 г. в зала „България”.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО
ДЕНКО ПРОДАНОВ (тенор) – за ролята на Арман в мюзикъла „Любов и смърт в „Мулен Руж” и ролята на Барон Жупан в оперетата „Графиня Марица” през сезон 2015/2016 г.

ДЖАЗ
КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА – за поредицата от блестящи срещи с публиката през годината в партньорство със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров в програмата „Нощи в бял сатен“ – в парка на двореца „Врана“ и в Зала 1 на НДК; с „Брас асоциация комбо“ и нейни студенти от Нов български университет в три концерта под мотото „Приказка за любовта безкрай“ – на фестивала „Аполония“ в Созопол и в „София лайв клуб“.

ПОП И РОКМУЗИКА
„ФОНДАЦИЯТА” (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански) – за популяризиране на съвременната поп и рок класика в едноименен албум, придружен от книга, с музика, записана със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Григор Паликаров; за представянето на албума на концерт в Зала 1 на НДК; за концерта на фестивала „София моно“ и с Бургаската филхармония – на фестивала „Аполония“.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО
ВЕСЕЛА ВАСИЛЕВА (примабалерина на Държавна опера-Русе) – за ролята на Одета-Одилия в балета „Лебедово езеро” от Чайковски на 18 февруари 2016 г. в зала „Опера” – Русе и за ролята на Китри в балета „Дон Кихот” от Минкус на 30 септември 2015 г. в зала „Опера” – Русе.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО
МЛАДЕЖКИ ОРКЕСТЪР ФИЛХАРМОНИЯ „ПИОНЕР” – за съпровод на танцовия спектакъл „Шевицата” по музика и идея на Любомир Денев-младши и Марек Дяков, режисьор Иван Апостолов, диригент Любомир Денев-младши по повод 65-годишнината на Националния дворец на децата – София на 4 декември 2015 г. и за концерта на 17 юли 2016 г. в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято” с диригент Любомир Денев-младши и солисти Светлин Русев (цигулка) и Емилия Барановска (виолончело).

ДИРИГЕНТ
НАЙДЕН ТОДОРОВ – за изпълнението на операта „Селска чест” от Маскани и премиерата на Стабат Матер от Росини на 11 декември 2015 г. в Русе, операта „Турандот” от Пучини на 24 февруари 2016 г. в НДК – София; за закриването на фестивала „Мартенски музикални дни`2016” със солисти Волфганг Давид (цигулка) и Мария Цветкова (сопран), с участието на хор „Проф. Васил Арнаудов”; за операта „Бал с маски” от Верди на 21 април 2016 г. в НДК-София и за концерта с Русенска филхармония в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици” на 13 май 2016 г. в Русе.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР
ДИМИТЪР ХРИСТОВ (диригент на народния оркестър на БНР) – за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016 г.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР
АСЕН ПАВЛОВ (хореограф) – за спектакъла „Ние, българите” на 24 ноември 2015 г. в зала 1 на НДК-София.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ
СВЕТЛИН РУСЕВ (цигулка) – за концерта със Софийска филхармония на 17 март 2016 г. в зала „България”, диригент Жан-Бернар Помие.

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ
СТОЙКА МИЛАНОВА (цигулка) – ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (пиано) – за сонатния концерт на 13 юни 2016 г. в зала 6 на НДК-София с програма: Шуберт, Брамс, Цезар Франк.

НАГРАДА НА СЛУШАТЕЛИТЕ НА CLASSIC FM РАДИО:
АЛЕКСАНДЪР МИТЕВ (бас-баритон) – за ролята на Мама Агата в опeрата „Viva la Mamma” от Гаетано Доницети, режисьор Георги Симеонов, диригент Христо Павлов в театър „Освобождение” – София през м. юни 2016 г.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА CLASSIC FM РАДИО: АКАД. ВАСИЛ КАЗАНДЖИЕВ

НАГРАДА НА СБМТД: СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ

НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТНО ТВОРЧЕСТВО: ДИМИТЪР МАНОВ (хореограф)

НАГРАДА НА МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА: ПРОФ. ВИКТОР ЧУЧКОВ

НАГРАДА НА МАКЕДОНСКИТЕ МУЗИКАЛНИ АРТИСТИ:
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПРИ ТМПЦ–ВАРНА в състав: режисьор Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, сценография и костюми Ася Стоименова, хореография Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, диригент на хора Стефан Бояджиев – за световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска на 28 юни 2016 г. в Летния театър – Варна в рамките на ММФ „Варненско лято” и VІІ издание на „Опера в Летния театър`2016”.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „КРИСТАЛНА ЛИРА“ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА: ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ-ЕШКЕНАЗИ (цигулка) – ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (пиано) – за концерта „Танго” на 26 май 2016 г. в зала „България” с повторение на 28 май 2016 г. в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум, издаден по повод 20-годишнината на ансамбъла.