Откриха Оперен театър в Кувейт

Откриха Оперен театър в Кувейт

С Андреа Бочели

На официална церемония бе открит първият Оперен театър в Кувейт, съобщава Асошиейтед прес. Събитието бе уважено от държавния глава на Кувейт и министри от кабинета на емирството и други висши държавни служители. Негово Величество емирът на Кувейт шейх Сабах IV ал-Ахмед ал-Джабер ал-Сабах заяви, че новото средище ще засили интереса към изкуствата, културата и интелектуалната мощ на страната. Той добави, че мястото ще се превърне и в туристическа забележителност, която ще привлича както местни граждани, така и чужденци.

Сградата е първата по рода си в богатата на петрол държава в Персийския залив и ще бъде от основно значение за развитието на културния сектор в страната. Инвестицията е дело на емира Шейх Сабах ал-Ахмад Ал-Сабах, който е похарчил сумата от 750 млн. щатски долара за построяването на културното средище с идеята да бъде сцена за местната и световната музика. Външният дизайн е вдъхновен от ислямската архитектура с прецизни геометрични форми върху титановия корпус. Оперният салон побира 2000 души и разполага с отлични акустични възможности. Разгърнатата площ на модерния културен център, разположен в сърцето на столицата на Кувейт, е 214 000 кв.м. Комплексът се състои от четири сгради, един театрален и един конферентен център, библиотека за исторически документи, както и концертна зала с 1200 места. Сградата, която ще носи името на покойния емир Шейх Джабел ал-Ахмад, разполага с 3200 места за паркиране. Проектът е завършен в рамките на 22 месеца.

Италианският тенор Андреа Бочели бе главното действащо лице по време на откриването на Оперния театър в Кувейт. Певецът изпълни незабравими арии от италиански композитори като Верди, Росини, Пучини и др. Освен Бочели, в спектакъла на откриването взеха участие известни кувейтски изпълнители.