„Метрополитън опера” отмени спектакли заради съмнителен прах в оркестрината

„Метрополитън опера” отмени спектакли заради съмнителен прах в оркестрината

Съмнителен прах в оркестрината

Метрополитън опера” отмени два от спектаклите си в събота, 29 октомври, след инцидент в залата, съобщават световните медии. В следобедните часове е поставена операта Вилхелм Тел” от Джоакино Росини. В края на изпълнението на второ действие от произведението един от зрителите става от креслото си, приближава се до оркестрината и изхвърля съмнителен прах в нея. Полицейски служители от Ню Йорк незабавно се озовават в залата с намерението да арестуват лицето и евакуират присъстващите. Няколко гости в залата, превърнали се в неволни свидетели на случката отблизо, са чули извършителят да заявява, че е разпръснал останките от кремирания му приятел и негов ментор в оперното изкуство, чието последно желание било да умре в операта. Лицето не живее в града”, пояснява в изявлението си Джон Милър, който завежда отдела по разузнаването и борбата с тероризма в Ню Йорк. Не вярвам, че тук има престъпно намерение”, уточнява експертът, цитиран от агенция Ройтерс. Въпреки това, заподозреният все още не е идентифициран, тъй като е избягал от местопрестъплението и не е извършен неговият арест.

Няма сведения за наранявания или негативно отражение върху здравето на музикантите от изхвърленото вещество. Театърът е евакуиран и се проверява от специализирано звено за разследване”, заявява полицейският служител Тифани Филипс. Междувременно останалите културни институции в Ню Йорк са засилили мерките си за сигурност от потенциални заплахи.

От Метрополитън опера информираха чрез профила си в социалната мрежа Фейсбук”, че полицията ще разследва инцидента, поради което ще бъде отменен и втория спектакъл за деня – Италианката в Алжир”. Разочарованите зрители от провалената постановка на Вилхелм Тел” отбелязват с тъга, че ще пропуснат четвъртото действие, което се счита за най-добрата оперна музика, съобщава Би Би Си.

Това не е първият странен случай в историята на Мет. Сред необичайните епизоди в миналото на оперния театър е този от 1988 г., когато един от гостите е починал вследствие на скок от балкон в залата по време на антракта на постановката Макбет" от Джузепе Верди.