Отбелязват „150 години Пенчо Славейков“ в Италия

Отбелязват „150 години Пенчо Славейков“ в Италия

В навечерието на Деня на народните будители

На 23 октомври 2016г. в Общинската библиотека на гр. Брунате, провинция Комо регион, Ломбардия, се проведе церемонията по връчване на наградите за поезия „150 години Пенчо Славейков“. Проявата е част от ежегодния международен поетичен конкурс в Италия - „Алда Мерини“, носещ името на една от най-големите италиански поетеси.

Инициативата за учредяване на специална награда, посветена на българския поет, е на Генералното консулство на Република България в Милано, във връзка със 150-та годишнина от рождението на Пенчо Славейков. Събитието се реализира в тясна координация с кметството на гр. Брунате и професионално литературно жури с участието на литератори, поети и журналисти от гр. Комо и регион Ломбардия с председател Пиетро Бера. Самата церемония беше организирана в непосредствена близост до издигнатия през 2007 г. паметник на Пенчо Славейков, до хотел „Бела Виста“, където поетът умира на 10 юни 1912 г.

В приветствието си към гостите на церемонията Генералният консул Росен Руфев отбеляза значението и уникалността на тази съвместна инициатива, която предоставя възможност на млади и талантливи поети от български произход да получат международно признание на такова знаково и символично за българите място. По думите му, чрез подобни прояви културните контакти и отношения между България и Италия стават по-силни, придобиват по-голяма видимост, съдържание и качество в такава деликатна област, каквато е литературата и поезията. В рамките на събитието приветствия отправиха още председателят на журито Пиетро Бера и съветникът по културни въпроси в общината на Брунате Виолета Бедендо.

Над 80 български поети от България и Италия се включиха в конкурса. Те се представиха в две категории - поети над 18 години и до 18 години. Победител в първата категория стана поетесата от гр. Горна Оряховица Димана Йорданова със стихотворението „Забрави го“. Елеонора Желязкова взе приза в категорията за поети до 18 години със стихотворението „Последна песен“. На второ място в тази категория беше отличена младата поетеса от гр. Перник Ана Каменова, а трето място беше присъдено на стихотворението „Свобода“, дело на колективен поетичен талант на ученици от 105 училище „Атанас Далчев“, гр. София, с ръководител Жанет Борлакова, клуб ЮНЕСКО. Раздадените награди бяха осигурени от Генералното консулство -Милано чрез спонсори, сред които активен принос имаха и почетните консули на Р. България за регионите Ломбардия, Емилия-Романя и Пиемонт. Раздадени бяха специални грамоти на българи и деца от училището в Милано, които се включиха в културната проява.

В тазгодишното издание на конкурса беше връчена и награда за цялостно творчество на най-известния в региона актьор, режисьор, драматург, писател и певец от еврейски произход, роден в гр. Пловдив през 1946 г. - Мони Овадия. Наградата „По- красив от поезията бе единствено моят живот“ е взета от известна фраза на поетесата Алда Мерини. Актьорът заяви, че това отличие е голяма чест за него, тъй като през настоящата година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Мони Овадия изтъкна с гордост българските си корени и богатството на българската култура. Той подчерта също и историческите заслуги на българския народ за спасяването на българските евреи през Втората световна война.

На церемонията по връчването на наградите присъстваха над 100 души, сред които кметът на Брунате Давиде Бодини, официални лица от кметството на гр. Комо, представители на литературните кръгове на регион Ломбардия, почетеният консул на България за региона Марко Кампанари, учители, деца, и родители от българското училище в Милано, представители на български асоциации в Ломбардия и др.