Марио Хосен възражда “Духът на Паганини” в зала 1 на НДК

Марио Хосен възражда “Духът на Паганини” в зала 1 на НДК

и подкрепя петицията на Класик ФМ

„България има нужда от още един културен център”. Това заяви в ефира на Класик ФМ радио виртуозният цигулар Марио Хосен. Повод за изказването му стана петицията, за създаване на нова акустична музикална зала в София, подета от единственото радио за класическа музика в България. Талантливият музикант, който се изявява на редица световни сцени, посочи, че в Азия се наблюдава бум на строежа на концертни зали. По думите му, „още през 80-те години в Япония са построени над 150 концертни зали, и в големи, и в малки градчета.”. Изявеният цигулар изрази впечатленията си след 9-те концерта, изнесени неотдавна в Полша, като част от тях са били в новоизградените концертни зали в Шчечин, Гданск, Катовице и в Лодз. „Когато влезеш в един храм на музиката, който е подготвен да приеме тези трептения, които изпълнителите излъчват, и самата публика да се потопи в съвременна атмосфера и да има всички условия да възприеме изкуството, тогава магията става пълноценна... Силно се надявам нашите политици, като хора с дългосрочна перспектива, да обърнат внимание на тази хубава идея и да я подкрепят, защото това е нещо, което ще остане в бъдещето”, заяви Марио Хосен.

Той ще поднесе на публиката неповторим концерт-спектакъл, който ще се проведе на 3 ноември (четвъртък) от 20:00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата. „Духът на Паганини” ще оживее в най-голямата зала в НДК благодарение на оригиналната програма. „За мен това е една голяма привилегия да следвам партитурите, да изследвам и изпълнявам произведенията на едно от светилата на световната виртуозна цигулкова музика, което прави революция в интерпретацията на солов инструмент; въвежда нови звукови техники и изобщо променя концепцията за концертно изпълнение”, споделя Марио Хосен. Освен виртуозни произведения на творби от Паганини, публиката ще чуе и творби от Лудвиг ван Бетовен, Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Лео Делиб – някои от партитурите, по които е свирил Паганини по време на турнетата си в Европа. Диригент ще бъде знаменитият мексиканец Феликс Караско, а за първи път в България публиката ще чуе сопраното от далечна Исландия Лилия Гудмундсдотир. В концерта ще участва и оперната прима Елена Чавдарова-Иса. Спектакълът е съпътстван от специално подготвено мултимедийно осветление и впечатляваща сценография за още по-пълноценно изживяване на зрителите.

Припомняме ви, че Марио Хосен започва да свири на пиано на 5-годишна възраст, а на 6 - на цигулка. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Образованието си получава в музикалното училище в Пловдив, след това продължава в Лондон и Париж, а по-късно и във Виена, където става професор и до днес живее и преподава. Той е и почетен професор в Нов български университет, основател и артистичен директор на оркестър Камерата Орфика НБУ и на Международната академия и музикален фестивал "Орфеус". Свирил е в престижни зали като „Карнеги хол“, „Концертхаус“, „Брукнер хаус“ и много други по цял свят. Марио Хосен е носител на множество музикални отличия, както и на Награда на Министерството на културата на Австрия за високите си творчески постижения. Изявеният цигулар винаги е споделял, че още от дете не е изпитвал затруднение с виртуозната музика, която е изпълнявал с лекота. Първата си цигулка получава като подарък от баба си. Сега Марио Хосен свири на цигулка на повече от 270 години. Цената на музикалния инструмент е на стойност над 1 млн. евро. Малко известен факт е, че Хосен използва и лъкът на Шарл Пикат, който е лична собственост на големия виртуоз Сигети – майстор на лъкове и един от любимците на Паганини.

Какво още разкри Марио Хосен във връзка с предстоящия концерт, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.

Прочетете повече за участниците в концерта ТУК