100 години „Нощи в градините на Испания”

100 години „Нощи в градините на Испания”

Отбелязват в Гранада и Кадис

С отбелязването на 100 години от създаването на „Нощи в градините на Испания” ще бъде открито 22-рото издание на фестивала „Срещи Мануел де Файя”, който ще се проведе в южните испански градове Гранада и Кадис. Произведението ще прозвучи на 29 октомври 2016г. в интерпретацията на Оркестъра на Университета в Гранада, дирижиран от Габриел Делгадо, а солист ще бъде Елеутерио Домингес. Три дни по-рано бе прожектиран документалния филм „Нощи в градините на Испания”, режисиран от известния канадски продуцент Лари Уайнстайн. В лентата участват легендарната пианистка Алисия Де Лароча със Симфоничния оркестър на Монреал под палката на Шарл Дютоа.

„Нощи в градините на Испания” е творбата, която Мануел де Файя пише в продължение на 7 години и илюстрира съвършената симбиоза между пианото и оркестъра, които поддържат непрекъснат диалог на сцената. По това време талантливият испански композитор се намира в Париж. Именно неговият престой във френската столица между 1907г. и 1914г. ще бъде акцент в изложбата, която е част от съпътстващата програма на фестивала. В експозицията „Мануел де Файя в Париж” ценителите на музиката и изкуството ще могат да проследят важни моменти от живота на композитора, както и културното развитие на града в началото на миналия век. Там Файя усъвършенства своето изкуство, постига международно признание като композитор и работи над някои от най-впечатляващите произведения от своя творчески път, като „Четири испански пиеси”, „Три мелодии”, „Седем испански народни песни”. Избухването на Първата световна война го задължава да се върне в Испания, но въпреки това, той винаги е поддържал тесни контакти с културната общественост в Париж. През 1923г. в писмо, адресирано до художника Игнасио Сулоага, Мануел де Файя описва най-точно влиянието, което оказва френската столица върху него: „що се отнася до моите творби, чувствам Париж като мой роден край”. Изложбата може да бъде разгледана до 24 ноември тази година в Библиотеката на Андалусия – областната библиотека на Гранада.

Фестивалът „Срещи Мануел де Файя” продължава с цикъла „Кино, музика и поезия”, изложби, курсове и ателиета, посветени на творчеството на испанския композитор.