Майк Стърн и Дейв Уекъл пристигат за Пловдив Джаз Фест

Майк Стърн и Дейв Уекъл пристигат за Пловдив Джаз Фест

1-5 ноември, Пловдив

Пловдив Джаз Фест 2016 ще бъде с латино привкус и ще представи на сцената си само нови проекти. Всички артисти гостуват с най-актуалните си албуми, формации и композиции. Събитието се организира от Блу Ем, със съдействието на Общинска Фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив, и ще се проведе между 1-ви и 5-ти ноември. Големият подарък за почитателите на джаза тази година е гостуването на Майк Стърн и Дейв Уекъл, които само броени дни преди да пристигнат в България, дават старт на първия си съвместен проект. Как звучат заедно двама от най-интересните и доказали своя изключителен талант инструменталисти ще разберем на концерта им на 5 ноември.

Фестивалът ще бъде открит с проекта, който събра на една сцена Хилда Казасян, Белослава, Мира Кацарова и Андрония Попова-Рони. Миналата година Пловдив Джаз Фест вдъхнови четирите дами на българския джаз да направят съвместен проект. Неговият успех и отзвук ще имат своето продължение в предстоящото издание на Пловдив Джаз Фест с концерта „4 дами пеят боса нова“, който ще открие фестивала на 1 ноември.

На 2 ноември залата на Дома на културата „Борис Христов“, в която ще се състоят и петте големи концерта от програмата на фестивала, ще бъде озвучена от прекрасните изпълнения на Zuco 103, които пристигат в Пловдив, за да представят новия си албум Etno Chic.

Централната вечер на фестивала, 3 ноември, е запазена за два големи концерта. Първият от тях ще представи новия проект на забележителния български тромбонист Георги Корназов, чрез който той отдава почит на музиката на Кени Уилър. „Величието на Кени Уилър“ включва някои от най-известните теми на великия композитор и тромпетист. В концерта ще вземат участие Георги Корназов (тромбон), Армел Дюпа (пиано), Фредерик Шифоло (контрабас), Кристоф Марге (барабани). Специален гост на проекта е белгийският джаз певец, композитор и мултиинструменталист Давид Линкс. Още като много млад Линкс се запознава със своя вдъхновител Майлс Дейвис. С него го среща американският писател, поет и драматург Джеймс Болдуин, който е близък с Майлс и признава, че от него и Рей Чарлз е по-повлиян в творчеството си, отколкото от други писатели. Неслучайно Давид Линкс споделя за приятеля си Джеймс Болдуин, че поезията му е изключително подходяща за джаз, вплела в себе си импровизацията и свободата. Малко преди да почине Болдуин, двамата с Линкс създават съвместен музикален проект, в който редом до музиката звучат стиховете на Джеймс Болдуин. По време на Пловдив Джаз Фест Давид Линкс ще проведе и майсторски клас за млади изпълнители, фокусиран върху специалната вокална техника, която самият той развива и използва. След проекта с музиката на Кени Уилър на сцената на Пловдив Джаз Фест ще се качи обичаната Камелия Тодорова, която ще зарадва публиката с програма за пиано и глас. Неин партньор на сцената на Пловдив Джаз Фест ще бъде Ангел Заберски-син.

На 4 ноември фестивалът продължава с концерт на Ричард Бона, който тази година също издаде нов албум. Част от заглавията, включени в „Heritage“, ще бъдат представени премиерно на Пловдив Джаз Фест. Освен тях, Ричард Бона ще изпълни и някои от най-знаковите си композиции.

Последният концерт на 5 ноември е големият подарък за почитателите на джаза – Майк Стърн и Дейв Уекъл ще закрият Пловдив Джаз Фест с новия си съвместен проект. И двамата са оставили трайни следи в историята на музиката от последните десетилетия - истински звезди, носители на множество награди и получили признанието и обичта на публиката и критиката в цял свят. Те ще дадат старт на турнето Mike Stern/Dave Weckl Band само броени дни преди да кацнат в България. Така гостите на Пловдив Джаз Фест ще бъдат едни от първите, които ще чуят какво са забъркали Майк Стърн и Дейв Уекъл заедно.

Водеща роля в цялостната концепция на Пловдив Джаз Фест има приемствеността в музиката и обмяната на опит, енергия и идеи между различните поколения. Ето защо тази година Пловдив Джаз Фест ще даде възможност на най-младите музиканти да се включат в конкурса на фестивала, който ще завърши с концерт на 3 ноември и награждаване на победителите в него. Демо записите на всички желаещи ще се приемат до 21 октомври, а избраните от журито финалисти ще представят своята музика в рамките на фестивала. В програмата на Пловдив Джаз Фест 2016 ще има още съпътстващи събития, които ще бъдат представени допълнително. Повече за фестивала можете да научите на plovdivjazzfest.com

Билетите за концертите вече са достъпни в мрежата на Eventim.

Вижте програмата на фестивала ТУК

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с Мирослава Кацарова в звуковия файл под снимките вляво.

Тази есен джазът отново си е у дома – в Пловдив...