11-годишна композира първата си опера

11-годишна композира първата си опера

"Детето-чудо" Алма Дойчер

11-годишната Алма Дойчер е готова с цялата партитура за първото си оперно произведение, чиято премиера предстои. Заглавието е „Пепеляшка Опера“, а либретото е базирано на известната приказка, но музиката заема централно място в историята. Пепеляшка е представена като композитор по природа, която твори на ум, но не й е позволено да изпълнява произведенията си. Принцът е поет, който успява да намери точните думи, които да се влеят в нейните мелодии. В крайна сметка, музиката и талантът триумфират. Красивата музика и фантастичния свят, който пресъздава невръстната британска композиторка, впечатлява съвременните музиканти. Неслучайно диригентът Зубин Мета ще окаже подкрепа на талантливата млада дама, като дирижира 2-часовия спектакъл.

„Чух музиката й, като си мислех, че е на 15 години. Останах шокирана, когато разбрах, че съм сгрешила“, обяснява сопраното Анна Вошеге, на която е поверена главната роля. Според възпитаничката на Консерваторията в Мелбърн, „някои от нюансите в гласа трябва да бъдат много специални и това прави сложно изпълнението“. Алма Дойчер пише първата си клавирна соната, когато е на 6-годишна възраст, а към днешна дата е композирала 9 концерта за цигулка и оркестър. Новото оперно произведение започва да създава, когато е на 8 години, но успява да го завърши едва сега.

Вече е определена и датата на първото изпълнение на „Пепеляшка Опера“. То ще се състои на 29 декември 2016г. в Казино Баумгартен във Виена и ще бъде последвано от поредица от музикални вечери до 5 януари 2017г.