Филип Жаруски издаде първия си албум на немски език

Филип Жаруски издаде първия си албум на немски език

С кантати от Бах и Телеман

Френският контратенор Филип Жаруски издаде първия си албум на немски език. Дискът, който излиза под знака на „Ерато”, включва кантати от Бах и Телеман. Записите са осъществени в края на 2015г. в Концертхаус, Берлин. „Гласът на един ангел”, както го окачестви берлинския вестник „Тагесшпигел”, разкри подробности за новия си звукозаписен проект, след като изнесе концерт в съпровод на Националния оркестър на Испания. Пред медиите в иберийската държава той поясни, че албумът съчетава съвършенството и сложността на Бах с чистотата и драматичната сила на Телеман. „Работата с Бароковия оркестър на Фрайбург, без диригент, беше изключително интензивна”, сподели Филип Жаруски. „Исках да работя с ансамбъл, който е свикнал да изпълнява камерна музика. Избрах този оркестър именно заради неговата отдаденост към бароковата музика. И тъй като е немски, неговата чувствителност към музикалните корени е онова, което търсех. В миналото също съм работил без диригент. Това предполага по-голяма концентрация и повече усилия, но прави връзката на всеки музикант много по-дълбока и директна с оркестрантите”, посочи още изявеният оперен певец.

„Страхувах се да изпълнявам творбите на Бах заради съвършенството на неговата музика. Не знаех как да подходя към този репертоар. Реших, че мога да се обърна към неговата музика с малко несъвършенство, за да я направя по-достъпна, по-човешка”, признава френският контратенор. „90% от това, което правя, е насочено към италианския репертоар, кастратите, а останалите 10% - към френската музика. Не съм пял на немски, но съм изучавал езика и преди доста време участвах в изпълнението на „Матеус Пасион”. Мисля, че вече настъпи мига, в който трябва да запиша такива произведения”, обяснява Жаруски. „Имам желанието да пея на повече езици, както и да започна да дирижирам на 40-годишна възраст, но времето е пред мен. След Франция и Германия, Испания е третата страна, в която пея по-често и в която са родени Албенис и Гранадос, чиито произведения обмислям да интерпретирам”, подчертава още „един от най-смелите контратенори днес”, както го определя берлинското издание „Моргенпост”.

Носителят на тазгодишното престижно отличие ”Echo Klassik” в раздела „Певец на годината” заяви, че ще излезе на сцената на Кралския театър в Мадрид през сезон 2018-2019 в произведението на финландката Кая Саариахо „Само звукът остава”, режисирана от Питър Селърс. „Става дума за две оперни действия по 50 минути, базирани на японския театър, в които има само двама артисти на сцената- аз и един баритон”. Филип Жаруски ще предприеме турне с Бароковия оркестър на Фрайбург в Испания, за да представи албума „Bach – Telemann: Sacred Cantatas”, като ще изнесе концерт в Националния аудиториум в Мадрид /12 ноември/ и в Двореца на каталунската музика в Барселона /14 ноември/. В плановете му са и учредяването на Музикална академия в Париж, в която да дава шанс на младите хора да опознават музиката.