Сегедският модерен балет ще гостува в София и Пловдив

Сегедският модерен балет ще гостува в София и Пловдив

23.10.2016г. от 19ч. в Софийска опера и балет

Посолството на Унгария и Унгарският културен институт при Посолството на Унгария в София ви канят на спектакъла на Сегедския модерен балет „Танцова сюита” и „Ритуал”, който ще се състои на 23 октомври, неделя, от 19 часа в Софийската опера и балет и на 25 октомври, вторник, от 19.00 часа в Дома на културата „Борис Христов” - Пловдив. Събитието се провежда в чест на 60-тата годишнина от Унгарската революция и борба за свобода от 1956 г. Постановката е съвместна продукция на Сегедския модерен балет и Националния балетен театър на Унгария. Хореограф и художествен ръководител на трупата е Тамаш Юронич, а директор на балета- Андраш Патаки.

„Танцова сюита” е кратко произведение, подготвено за 60-годишнината от революцията от 1956 година, което цели да пресъздаде моментите, поривите на борбата за свобода и да отдаде почит на героите. В прожектираните фотографии оживява радостта от всеобщото въодушевление, жаждата за свобода, заедно със спомена за уличните боеве, тъжните картини на опустошението на заден план. Танцовата сюита на Барток черпи от чистотата, динамиката и дълбочината на унгарската народна музика, и така е адекватна на искрения акт на празничното възпоменание.

„Ритуал” носи посланието за истинския, пълен със сурова сила и вяра живот, който винаги си пробива път. Ако трябва, изтривайки по-изтънчените, „свръхцивилизовани” култури. След това върху техните останки, руини си изгражда нови ритуали. Докато сам не стане подобен на стъпкания от него свят. Кръговратът е неспирен. Винаги идва нова генерация, нова орда. А ритуалите им помагат на членовете на дадената общност да влязат в контакт с представляващия същността на вярата им и предмет на култа им трансцендентен свят. Борбата на човешкото и божественото ни „аз” е безкрайна и неразрешима.

Сегедският модерен балет ще се представи със своя продукция за втори път в България (предишното му гостуване беше отново в Софийска опера и балет през юни 2011 със спектакъла Unisono).

Билети за представленията в София и Пловдив се продават в мрежата на Eventim. Пропуски (до изчерпване на количествата): в Секретариата на Унгарския културен институт, тел. 02/987 23 07.