Изберете своя фаворит за „КРИСТАЛНА ЛИРА`2016”!

Изберете своя фаворит за „КРИСТАЛНА ЛИРА`2016”!

Церемонията ще се състои на 1 ноември 2016 г. от 19.00 часа в залата на Държавен музикален и балетен център- София. Вход свободен.

За 20-та поредна година Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Classic FM радио организират тържествена церемония по връчването на националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА`2016”. Тя ще се състои по традиция в Деня на народните будители на 1 ноември 2016 г. от 19.00 часа в залата на Държавен музикален и балетен център- София. Вход свободен.

Проектът се осъществява с партньорството на Нов български университет. Юбилейното издание „КРИСТАЛНА ЛИРА` 2016” е под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира с любезното съдействие на Министерство на културата. Медиен партньор е Българската национална телевизия.

Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.

Вижте номинираните за престижното отличие и гласувайте за своите фаворити, като изпратите името и категорията им на адрес:

[email protected]

Краен срок: 12.00ч. на 27 октомври 2016г.

Вие определяте кой от номинираните ще получи Награда "Кристална лира" на слушателите на Класик ФМ радио! Станете част от Кристална лира`2016!

 

„КРИСТАЛНА ЛИРА`2016” 

НОМИНАЦИИ 


ДУХОВ ОРКЕСТЪР

ГВАРДЕЙСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ДУХОВ ОРКЕСТЪР с главен диригент майор Ради Радев – за Празничния концерт по случай 3 март в зала „България” на 2 март 2016 г. и за домакинството на Третия международен парад на военните духови оркестри на 5 май 2016 г. в зала „Арена Армеец”.

ЗАБАВНО-ДУХОВ ОРКЕСТЪР – ДИМИТРОВГРАД – за концерта „Кой сте Вие, г-н Вътков?”, състоял на 15 октомври 2015 г. в рамките на Есенни музикални дни – Димитровград.

СОФИЙСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР с диригент Юли Дамянов – за Коледния концерт на 15 декември 2015 г. в София.

ПЕДАГОГ 

МАРИАМ МАКАРНАЯН И СЕВДАЛИНА СТОЙЧЕВА (ръководители на балетна формация „Търговище”) – за юбилейния концерт по случай 45-годишнината на състава на 28 април 2016 г. в Търговище.

ХРИСТИНА ПАЛЕВА (вокален педагог в НХГ по изкуства – Благоевград) – за челните места, спечелени от нейните ученици: Лъчезар Кацарски, Александрина Механджийска, Вили Пендичева, Виктория Янакиева, Боян Георгиев и Петя Стойчева в национални и международни конкурси.

МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ

МАРГАРИТА ИЛИЕВА (пиано) – за изпълнението й на Концерт за пиано и струнни от Алфред Шнитке, като солист на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков в зала „България” на 20 ноември 2015 г. и със Симфониета Шумен с диригент Калина Василева в залата на Община Шумен на 15 октомври 2015 г.

МЛАДЕЖКИ ОРКЕСТЪР ФИЛХАРМОНИЯ „ПИОНЕР” – за танцовия спектакъл „Шевицата” със съпровод на оркестъра по музика и идея на Любомир Денев-младши и Марек Дяков, режисьор Иван Апостолов, диригент Любомир Денев-младши по повод 65-годишнината на Националния дворец на децата – София на 4 декември 2015 г. и за концерта на 17 юли 2016 г. в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято” с диригент Любомир Денев-младши и солисти Светлин Русев (цигулка) и Емилия Барановска (виолончело) с програма: Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Венсан д`Енди, Камий Сен-Санс, Марин Големинов и Антонин Дворжак.

АЛЕКСАНДЪР МИТЕВ (бас-баритон) – за ролята на Мама Агата в опeрата „Viva la Mamma” от Гаетано Доницети, режисьор Георги Симеонов, диригент Христо Павлов в театър „Освобождение” – София през м. юни 2016 г.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП 

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА–СТАРА ЗАГОРА в състав:  режисьор Огнян Драганов, диригент Ивайло Кринчев, сценография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, хормайстор Младен Станев – за премиерата на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети на 5 декември 2015 г. в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство – Стара Загора.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПРИ ТМПЦ–ВАРНА в състав: режисьор Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов, сценография и костюми Ася Стоименова, хореография Светлин Ивелинов и Антоанета Алексиева, диригент на хора Стефан Бояджиев – за световната премиера на мюзикъла „Граф Монте Кристо” от Ив Деска на 28 юни 2016 г. в Летния театър – Варна в рамките на ММФ „Варненско лято” и VІІ издание на „Опера в Летния театър`2016”.

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА–РУСЕ в състав: режисьор Боян Иванов, диригент Карло Донадио, диригент на хора Стелияна Димитрова-Хернани, хореография Ангелина Гаврилова, художник на декор и костюми Яна Дворецка – за операта „Севилският бръснар” от Росини (оперно-балетен спектакъл) на 13 август 2016 г. на сцена „Опера Русе”.

ХОРОВО ИЗКУСТВО 

НФХ „СВЕТОСЛАВ ОБРЕТЕНОВ” – за първото концертно изпълнение у нас на Литургия на Св. Йоан Златоуст, оп. 31 от Сергей Рахманинов с диригент Славил Димитров, хормайстор София Бърдарска, солисти Георги Султанов и Пламен Кумпиков на 16 май 2016 г. в зала „България”.

ХОР „ДУНАВСКИ ЗВУЦИ” ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ” – РУСЕ – за изпълнението на Половецки танци от Бородин на 23 март 2016 г. в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни`2016” с диригент Георги Димитров по повод 80-годишния юбилей от основаването на смесения хор.

МУЗИКАЛНА КРИТИКА И ПУБЛИЦИСТИКА

ПРОФ. Д-Р АНГЕЛИНА ПЕТРОВА – за нейните постижения в музикалната критика, реализирани в публикации в сп. „Музикални хоризонти” през сезон 2015/2016 г.

ЗВУК И ЗВУКОВ ДИЗАЙН

УЧЕБНО-ПРАКТИЧЕСКИ И ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР ЗА КОМПЮТЪРНО МУЗИЦИРАНЕ, КОМПЮТЪРНА ЗВУКООБРАБОТКА И САУНД ДИЗАЙН „СТАНИСЛАВ СТАНЧЕВ-СТЕНЛИ” НА НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ – за проект „Планетите” – премиера на 01.12.2015 г., за проект „Сливания” – премиера на 25.05.2016 г. и за проект „Светлина” – предпремиера на 06.07.2016 г.

ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО

ДЕНКО ПРОДАНОВ (тенор) – за ролята на Арман в мюзикъла „Любов и смърт в „Мулен Руж” и ролята на Барон Жупан в оперетата „Графиня Марица” през сезон 2015/2016 г.

АТАНАС МЛАДЕНОВ (баритон) – за ролята на Евгений Онегин в едноименната опера на Чайковски – премиера на 22 и 23 април 2016 г. на сцената на Софийска опера и балет.

РАЛИЦА РАЛИНОВА (сопран) – за дебюта й в ролята на Джилда в операта „Риголето” от Верди на сцената на Софийска опера и балет на 3 февруари 2016 г.

ДЖАЗ

КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА – за поредицата от блестящи срещи с публиката през годината в партньорство със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ под диригентството на Славил Димитров в програмата „Нощи в бял сатен“ – в парка на двореца „Врана“ и в Зала 1 на НДК; с „Брас асоциация комбо“ и нейни студенти от Нов български университет в три концерта под мотото „Приказка за любовта безкрай“ – на фестивала „Аполония“ в Созопол и в „София лайв клуб“.

 МИРОСЛАВА КАЦАРОВА – за националното турне и албума My Cinema с песните и мелодиите от големия екран, с нови композиции и с любими теми, аранжирани от Мирослав Турийски, Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко, Младен Димитров и Мирослава Кацарова, с текстове на Елин Рахнев и Мирослава Кацарова, с гост участието на Димитър Семов, Николай Карагеоргиев, Александър Леков и Мартин Ташев; за националното турне с боса нова Desafinado Live, посветено на 15-ата годишнина на предаването на Джаз ФМ радио за латино музика Desafinado.

 ДЖАЗ ФОРМАЦИЯ „СОФИЯ” КЪМ ОБЩИНСКИ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ „НАДЕЖДА“ за албума Update, посветен на 30-ата годишнина от създаването на състава и премиерното му представяне в Дом на културата „Надежда“; за ежемесечните популярни и успешни срещи с публиката в квартал „Надежда“, в Борисовата градина, в Градската градина, в парка „Заимов“ и в театър „София“; за участието във фестивала „Хасково Jazz“.

ПОП И РОКМУЗИКА

„ФОНДАЦИЯТА” (Дони, Кирил Маричков, Иван Лечев, Славчо Николов, Венко Поромански) – за популяризиране на съвременната поп и рок класика в едноименен албум, придружен от книга, с музика, записана със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Григор Паликаров; за представянето на албума на концерт в Зала 1 на НДК; за концерта на фестивала „София моно“ и с Бургаската филхармония – на фестивала „Аполония“. 

ВЛАДИМИР АМПОВ-ГРАФА – за албума „Моменти“ със сингли, превърнали се в хитове, за десетките клубни участия в цялата страна и изпълнения на благотворителни концерти.

СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ – за албума „10 1/2“ с позитивен, модерен рокендрол, записан с неговата група „Обичайните заподозрени“ в състав: Стоян Янкулов – Стунджи, Веселин Веселинов – Еко, Иван Лечев, Мирослав Иванов; за концертното представяне на албума в Зала 3 на НДК и за концерта за откриването на новата сцена на Драматичен театър – Пловдив и на площада в Стара Загора.

БАЛЕТНО ИЗКУСТВО

ВЕСЕЛА ВАСИЛЕВА (примабалерина на Държавна опера-Русе) – за ролята на Одета-Одилия в балета „Лебедово езеро” от Чайковски на 18 февруари 2016 г. в зала „Опера” – Русе и за ролята на Китри в балета „Дон Кихот” от Минкус на 30 септември 2015 г. в зала „Опера” – Русе.

БАЛЕТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ПРИ ТМПЦ-ВАРНА – за балета „Дон Кихот” от Минкус – нова сценична редакция, постановка и хореография на Сергей Бобров, представена на 11 и 20 юли 2016 г. във Варна, а след това на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете” – Велико Търново и Откритата сцена до Двореца в Балчик.

ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО

МЛАДЕЖКИ ОРКЕСТЪР ФИЛХАРМОНИЯ „ПИОНЕР” – за съпровод на танцовия спектакъл „Шевицата” по музика и идея на Любомир Денев-младши и Марек Дяков, режисьор Иван Апостолов, диригент Любомир Денев-младши по повод 65-годишнината на Националния дворец на децата – София на 4 декември 2015 г. и за концерта на 17 юли 2016 г. в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято” с диригент Любомир Денев-младши и солисти Светлин Русев (цигулка) и Емилия Барановска (виолончело).

 „КАМЕРАТА ОРФИКА” при Нов български университет – за концерта на 31 май 2016 г. в зала 6 на НДК-София с диригент и солист Филип Бернолд (флейта),  солисти Марио Хосен (цигулка) и Андриан Йотикер (пиано). Програма: Бах, Менделсон, Моцарт.

ОРКЕСТЪР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА – РУСЕ – за концерта при закриване на фестивала „Мартенски музикални дни`2016” на 27 март 2016 г., сцена „Доходно здание” – Русе с програма: Менделсон – Концерт за цигулка и оркестър, солист Волфганг Давид и Джон Рутър – Магнификат, солист Мария Цветкова с диригент Найден Тодоров и с участието на хор „Проф. Васил Арнаудов”, диригент на хора Свилен Димитров.

ДИРИГЕНТ

НАЙДЕН ТОДОРОВ – за изпълнението на операта „Селска чест” от Маскани и премиерата на Стабат Матер от Росини на 11 декември 2015 г. в Русе, операта „Турандот” от Пучини на 24 февруари 2016 г. в НДК – София;  за закриването на фестивала „Мартенски музикални дни`2016” със солисти Волфганг Давид (цигулка) и Мария Цветкова (сопран), с участието на хор „Проф. Васил Арнаудов”; за операта „Бал с маски” от Верди на 21 април 2016 г. в НДК-София и за концерта с Русенска филхармония в рамките на фестивала „Австрийски музикални седмици” на 13 май 2016 г. в Русе.

ВАНЯ МОНЕВА – за концерта с хор „Космически гласове”, посветен на Васил Арнаудов в рамките на „Софийски музикални седмици”, състоял се на 10 май 2016 г. в зала 6 на НДК-София.

СЛАВИЛ ДИМИТРОВ – за първото концертно изпълнение на Литургия на Св. Йоан Златоуст, оп. 31 от Сергей Рахманинов със солисти Георги Султанов и Пламен Кумпиков на 16 май 2016 г. в зала „България”.

МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР

ДИМИТЪР ХРИСТОВ (диригент на народния оркестър на БНР) – за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016 г.

ТАНЦОВ ФОЛКЛОР

АСЕН ПАВЛОВ (хореограф) – за спектакъла „Ние, българите” на 24 ноември 2015 г. в зала 1 на НДК-София.

АНСАМБЪЛ „ЧИНАРИ” – за спектакъла „Ние, българите” на 24 ноември 2015 г. в зала 1 на НДК-София.

ИНСТРУМЕНТАЛИСТ

СВЕТЛИН РУСЕВ (цигулка) – за концерта със Софийска филхармония на 17 март 2016 г. в зала „България”, диригент Жан-Бернар Помие.

ДИМИТЪР БУРОВ (цигулка) – за премиерното изпълнение на Концерт за цигулка от Филип Глас на 3 юни 2016 г. в зала 6 на НДК-София с Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, диригент Пламен Джуров.

КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ

СТОЙКА МИЛАНОВА (цигулка) – ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (пиано) – за сонатния концерт на 13 юни 2016 г. в зала 6 на НДК-София с програма: Шуберт, Брамс, Цезар Франк.

 ВЕСКО ПАНТЕЛЕЕВ-ЕШКЕНАЗИ (цигулка) – ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ (пиано) – за концерта „Танго” на 26 май 2016 г. в зала „България” с повторение на 28 май 2016 г. в рамките на Европейски музикален фестивал и едноименния албум, издаден по повод 20-годишнината на ансамбъла.

 ЦВЕТАНА БАНДАЛОВСКА (сопрано) – за премиерата на „Песни на Шуон” от Джон Тавернър на 19 юни 2016 г. в зала 6 на НДК с участието на Захари Мечков – пиано, Маркар Мардиросян – перкусии и камерен състав: Емил Бошев и Евгени Николов – цигулка, Огнян Константинов – виола, Димитър Тенчев – виолончело