Обновяват Музея на Кралския колеж по музика в Лондон

Обновяват Музея на Кралския колеж по музика в Лондон

С приходи от лотария

Кралският колеж по музика в Лондон е получил над 3,6 млн. британски лири, предоставени от Лотарийния фонд за културно наследство (HLF). Средствата са предназначени за финансиране на реконструкцията на музея на колежа. Инвестицията ще подкрепи тригодишен проект за създаване на модерни електронни устройства за разглеждане на колекцията на музея, както и изграждането на обширно пространство за събиране на исторически инструменти. Сумата ще позволи да се извърши консервация на 500 инструмента, както и да се дигитализират документи и партитури, които наброяват 45 000 архивни единици.

Колекцията на Кралския колеж по музика включва музикални инструменти, ръкописи, скулптури, картини, архиви, книги и програми. В нея се намира най-старият известен клавишен инструмент- клависитериум от 1480г. и най-старата китара в света, изработена от лютиера от Лисабон Белчиор Диаш. В колекцията попадат и богато украсен венециански клавесин от 1531г. и книга за хоровото изкуство на втората съпруга на Хенри VIII Ан Болейн, която датира от 1530г.

Всяка година близо 8000 посетители прекрачват прага на Музея на Кралския колеж по музика в британската столица. Очаква се техният брой да нарасне до 40 000 след извършване на консервационните дейности и реконструкцията. Предстои да бъде увеличено работното време на музея, както и да се разширят образователните дейности, свързани с училища, детски градини и или центрове за възрастни хора. Временните или постоянните изложби, които ще бъдат организирани, ще допринесат за достигането до нови аудитории, смятат от ръководството на културната институция. Кураторът на музея Габриеле Роси Роньони споделя вълнението си, като отбелязва следното: „невероятните ни колекции ще демонстрират нашата музикална култура през последните пет века и щедростта на участниците в лотарията, с чиято помощ ще предоставим нови по-интерактивни пространства за едно незабравимо преживяване на нашите гости”.