България участва в Генерална асамблея на Европейския съюз на младежките музикални конкурси

България участва в Генерална асамблея на Европейския съюз на младежките музикални конкурси

Млади виртуози

От какво се нуждае един млад музикант, за да сподели успешно страстта си към класическата музика? Как да се гарантира, че класиката е приложима и достъпна за младите хора“ Има ли йерархия в публиката? Това са само част от въпросите, които бяха обсъдени по време на Международната конференция „International net_works+“ и 30-тата Генерална асамблея на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY, проведена от 14 до 16 октомври 2016г. във Вилнюс, Литва. На събитието взеха участие 25 младежки музикални конкурса и партньори от 14 държави, сред които и България.

Приветствие към участниците отправи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който очерта основните задачи в следващия програмен период 2016-2018г. „Амбицията ни е една и съща: да насърчаваме мобилността на младите хора, да им помагаме да създадат мрежи за обмен и солидарност и да се даде възможност на младите музиканти да развиват таланта си“.

Сред предстоящите инициативи са майсторските класове на цигуларката Юлия Фишер за победителите от конкурсите, които са част от мрежата на Европейския съюз на младежките музикални конкурси – EMCY. Те са планирани за октомври 2018г. Предстоят дейности, свързани с развитието на аудитории в 7 различни държави под надслов „Дайте музика на бъдещето“, както и дейности по програмата „Еразъм +“.

Конкурсът „Млади виртуози“ e единственият в България, който членува в мрежата на EMCY. По повод резултатите от проведения форум и перспективите пред българските млади музиканти разговаряхме с инициатора и основател на конкурса г-жа Милка Митева- директор на НМУ „Л.Пипков“ в София. Чуйте интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимката вляво.