Български лютиерски успехи в „Санта Чечилия”

Български лютиерски успехи в „Санта Чечилия”

На Международен конкурс

Българската лютиерска школа постигна сериозни успехи по време на 50-тото издание на Международния конкурс по лютиерство, организиран от Консерваторията „Санта Чечилия” в Рим съвместно с Италианската национална асоциация по лютиерство. В конкурса взеха участие майстори-лютиери от 24 държави, които представиха пред компетентното жури общо 101 инструмента.

Българският лютиер Пламен Милчев завоюва престижното второ място в категорията „Виолончели”. Изкусният майстор от Казанлък, който ръководи Съюза на лютиерите в България, се представи успешно със своя инструмент „Феликс”. Победител в категорията стана Марчело Вила от Кремона, Италия, който зае и първото място в раздела „Виоли”. На трета позиция се класира Роберто Муцио от Милано, Италия, който обаче стана лидер в раздела „Контрабаси”. Първата награда в категорията „Цигулки” бе присъдена на Ю Хуидонг от Китай, който през тази година бе отличен с първо място и в още един авторитетен форум- Международния конкурс за изработка на цигулки и лъкове в Китай.

Заслужено признание в Международния конкурс по лютиерство „Санта Чечилия” получи младият майстор-лютиер Пламен Едрев, който продължава семейната традиция в изработката на музикални инструменти. Той спечели специалната „акустична награда” в раздела „Виоли”. Възпитаникът на Института „Антонио Страдивари”, Кремона, Италия, изработва цигулка, виола и виолончело, реставрира щрайхови музикални инструменти и общува с водещи световноизвестни майстори- лютиери,търговци и музиканти.

По време на Международния конкурс по лютиерство „Санта Чечилия” бе връчена и Наградата на българските лютиери на името на Едрьо Едрев, която спечели Фабрицио Фратоки от Рим, Италия. Паралелно с този конкурс се проведе първото издание на Международния конкурс по лютиерство "Citta’ Di Roma”. На трето място в неговата категория „Виоли” се класира българинът Михаил Андреев Иванов със своя инструмент "Nonmabbiate paura".