Доминго решава политическия ребус в Испания

Доминго решава политическия ребус в Испания

С реч в Ню Йорк

Въпреки че музикантите рядко изразяват публично своето мнение по политически въпроси, това не важи за „Кралят на операта” в навечерието на националния празник на родината му /12 октомври/. Пласидо Доминго призова Испанската социалистическа работническа партия да се въздържи при следващото гласуване, за да може да се образува правителство на Испания. Парламентът трябва да избере нов кабинет начело с лидера на Испанската консервативна Народна партия Мариано Рахой, който в момента изпълнява длъжността министър-председател. Ако това не стане до 31 октомври, в страната ще трябва да се организират парламентарни избори, което може да се случи за трети път в период от една година.

„Ако въздържанието даде правителство, мисля, че е по-добре да го направят”, обясни световноизвестният оперен певец пред медиите на гала вечер в музея с библиотека на Испанската общност на Америка /Hispanic Society of America/ в Ню Йорк. Там прочутият музикант получи Медала Сороя за приноса си към изкуствата. Сред носителите на отличието са посланика на САЩ в Испания Джеймс Костос, колекционерът Алваро Конде Диас-Рубин и дизайнера Майкъл Смит.

„Педро Санчес /бел.ред. лидер на испанските социалисти/ имаше своите мотиви, своите сили и мислеше, че ще успее, но собствената му партия му отне силата”, продължи коментара си Доминго, цитиран от испанския вестник “ABC”. „Страната ни е трудна за управление. Това, на което се надявам, е да имаме правителство”, посочи още испанският тенор и диригент, като похвали усилията на Народната партия за подобряване на икономическите условия.

Същевременно Доминго не пропусна да отбележи като положителен факт появата на нови лица на испанската политическа сцена. Той отличи адвоката Алберт Ривера, който ръководи движението „Сиудаданос” /”Граждани”/, като го окачестви като „изключително избираем за премиерския пост”. „Ред е всички партии да се променят”, заяви той и допълни, че има огромна корупция в партийните централи, за която трябва да се носи отговорност. 75-годишният оперен певец счита, че политиците „следва да обръщат внимание по-малко на партиите си, а да мислят повече за Испания, което е важно”.