Десети юбилеен фестивал „Изкуството на барока“

Десети юбилеен фестивал „Изкуството на барока“

Откриването е на 13 октомври

Фестивалът "ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА" стартира своето десето, юбилейно издание. Концертите в програмата предлагат вълнуваща разходка из европейските музикални центрове от 17 и 18 век. Първи пристан за наслада на сетивата e Венеция. На 13 октомври от 19 часа в залата на Българска академия на науките талантливата и очарователна клавесинистка от Финландия Марианна Хенриксон ще въведе аудиторията във високия стил на инструменталните жанрове от 17. век.

Вторият концерт, на 14 октомври, отново в залата на БАН ще ни заведе в революционен и екзотичен Неапол. Фестивалният ансамбъл, в който изявената цигуларка Зефира Вълова е поканила водещи изпълнители-инструменталисти от пет националности, ще представи творбите на две поколения гениални майстори на контрапункта и чувствителността на юга /Перголези, Дуранте, Порпора/.

Геният на Йохан Себастиан Бах, като европейски символ на върховен синтез на инвенция и естетика ще бъде представен с Бранденбургски концерти на 19.октомври в Аула максима на Софийски университет. Във фестивалния ансамбъл ще се включат изявени студенти от НМА, инструменталисти от състъва на Софийска филхармония, с която ще си партнираме и на 7 ноември в зала България, представяйки Лондон с творби от Пърсел и Матю Лок. В този концерт, наречен „Магии, сънища, превъплъщения,“ ще вземат участие и талантливата млада балерина Ралица Илиева, както и малките феи от балетна школа „Маша Илиева“.

Преди това, обаче, на 21 октомври в Евангелска методистка църква Д-р Лонг пътешествието е със спирка Париж. Гвоздеят в програмата е кантатата „Орфей“ от Луи Н.Клерамбо за сопран, флейта и басо континуо, изпълнена от Таня Угринов- сопран, Димитър Маринкев - флейта траверсо, Явор Генов - лютня и В.Илисавский- клавесин.

Великолепното трио Изхар Елиас - китара, Алон Сариел - мандолина и Михаел Цалка - фортепиано ще ни заведат във Виена на 26 октомври / залата на БАН, отново от 19 ч./ . На 28 октовмри в Аулата на Софийски университет един от най-успешните международни ансамбли за старинна музика „Il pomo d,oro” с даровития млад виолончелист Едгар Моро ви канят на вълшебна разходка по улиците на нощeн Мадрид.

В Дрезден от времето на крал Фридрих Август-I ще ни пренесее музиката на Зеленка и Пизиндел, изпълнена от Магдалена Каролак и Шан Крибус – обой, Микеле Фаттори-фагот, Марчин Святкевич - чембало и Зефира Вълова - цигулка на 2 ноември в залата на БАН.

На 5 ноември от 16 ч. в Софийската опера за младите слушатели ще има Урок по барок с Маша Илиева и Зефира Вълова с колегите й от Фестивален ансамбъл.

Клавирният романтизъм пък ще ни заведе в Санкт Петербург. В програмата на концерта на 9 ноември в залата на БАН ще прозвучат творби от Джон Фийлд, М.Глинка и Драгомижски.

Екипът на единствения фестивал за старинна музика у нас е подготвил и редица образователни концерти, майсторски класове, открити репетиции, интервюта и конкурси , които да приобщават най-младата публика, младите музиканти от специализираните училища и широката публика към опознаване богатството на Европейското културно наследство, от което България е неизменна част.