Музиканти и общественици в подкрепа на нова акустична зала

Музиканти и общественици в подкрепа на нова акустична зала

Споделено пред медиите

Стартира кампанията, подета от Класик ФМ радио, за изграждане на нова съвременна акустична зала на мястото на „Царските конюшни“ в центъра на София. Известни класически и джаз музиканти и представители на водещи музикални организации участваха във официалната пресконференция по повод тази инициатива.

„Когато говорим за концертна зала, мисля, че всички забравяме, че това е работното място на музикантите. През тези 25 години хиляди студенти са завършили Музикалната академия, които ако не им дадем място за работа, те заминават за чужбина”, заяви основателят на Класик ФМ и изпълнителен директор на БТВ радио груп Васил Димитров. „Ние сме убедени, че ако има желание, българската държава може да го направи”, допълни той.

От своя страна, проф. Пламен Джуров посочи, че думата „концертна” не бива да се възприема като „ каприз на музикантите”. Според него, „в София има зали,... но нямат режима и условията на концертна зала. Дори и зала „България”. Тя е добра, но реално липсват много условия. Подобно е и положението в НДК”. Артистичният директор на музикална агенция „Кантус Фирмус“ Даниела Ханджиева алармира за пореден път за липсата на гримьорни в зала „България”. „Използват се стаите на служителите след 17ч. и има само една единствена стая от няколко години, която е изключително малка и недостатъчна за гримьорна” . Друг проблем очерта младата пианистка Виктория Василенко, която наскоро победи в престижния конкурс „Енеску” в Букурещ. „И в зала „България” няма достатъчно дати за всички концерти, които биха искали да се направят. В столицата няма достатъчно място и за репетиции, и за да се осъществят тези проекти”. А изявеният пианист Георги Черкин бе категоричен, че „в София има доста повече мероприятия, отколкото зали”.

Още двама именити музиканти се присъединиха към мнението на своите колеги. „София е може би е единствената европейска столица, в която няма такава модерна концертна зала. Бидейки част от ЕС, трябва да се равняваме по неговите стандарти, а не по тези на Третия свят”, отбеляза брилянтният български пианист, преподавател в НБУ и артистичен директор на фестивала „Пиано екстраваганца” Людмил Ангелов. „Сега е времето на нашите управленци да покажат своята справедливост, хармония и далновидност за младите хора, за нашите деца, за бъдещите поколения и да ги споменават с добро, че са сътворили още един културен храм в нашата столица”, подчерта музикантът Теодосий Спасов, който понастоящем е директор на „Музикална къща БНР“.

За нов „храм на музиката” се обяви и председателят на УС на сдружение „Музикаутор“ Ясен Козев: „Най-вече младите трябва да застанат зад това нещо с действията си, с намерението си, с желанието си да подкрепят”. Изграждането на нова съвременна акустична зала ще даде възможности за изява, но и за запознаване със стойностните образци в музиката. Според зам.-ректора на НМА „проф. Панчо Владигеров” проф. Борислава Танева, „младите трябва да има и къде да слушат великата световна музикална култура. Нашите студенти трябва да имат и къде да работят, и къде да слушат и от къде да взимат примери”.

Единствената концертна зала в София, построена след зала „България”, е тази на Националното музикално училище „Л.Пипков”. Неговият директор г-жа Милка Митева подкрепи инициативата с призива: „Нека да направим възможното тази мисия сега да бъде реалност!”

„Музиката обединява изпълнители, авторите, продуцентите и публиката”, смята Елена Кискинова - изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти. „Един такъв проект би подкрепил сериозно всички участващи в процеса на създаване на съвременна българска музика и вярваме, че това би било от полза за цялата българска култура”, добави тя. „Това няма да бъде просто още една зала, а необходимата зала в София”, счита изпълнителеният директор на Българската музикална асоциация Павлина Величкова . „Когато има желание, амбиция, нещата могат да се случват”, каза тя и подчерта, че ще съдейства за привличането на български музиканти в страната и чужбина, които да се включат в кампанията.

Присъединете се и вие! Включете се в нашата петиция ТУК