Класик ФМ радио с инициатива за нова концертна зала на мястото на „Царските конюшни“

Класик ФМ радио с инициатива за нова концертна зала на мястото на „Царските конюшни“

От днес стартира онлайн петиция за събиране на подписи на граждани в подкрепа на каузата

Единственото радио за класическа музика в страната - Класик ФМ - инициира кампания за изграждане на нова съвременна акустична зала на мястото на „Царските конюшни“ в центъра на София. Това бе обявено на пресконференция с участието на представители на различни институции и музиканти. По инициатива на радиото от днес стартира онлайн петиция за събиране на подписи на гражданите в подкрепа на идеята, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов. Петицията е публикувана и може да бъде подписана на www.classicfm.bg. Локацията на скандалните „Царски конюшни“ е с много подходящи параметри за създаване на музикална зала, а именно размер на парцела, близост до други културни институции като Музикален театър, опера и единствената към момента концертна зала – зала „България“. Директорът на Класик ФМ радио Васил Димитров посочва: „Музикалното изкуство има крещяща нужда от още една акустична зала. Налице са постоянни конфликти между оркестрите в разпределението на свободните дати за концерти в единствената подходяща за симфонични концерти зала „България““.

В пресконференцията за начало на кампанията се включиха още:
Даниела Ханджиева - артистичен директор на музикална агенция „Кантус Фирмус“
Проф. Людмил Ангелов - пианист, артистичен директор на фестивала „Пиано Екстраваганца“ и преподавател в НБУ
Проф. д-р Борислава Танева - заместник ректор Международна и художественотворческа дейност в НМА „Проф. Панчо Владигеров“
Теодосий Спасов - музикант, директор на „Музикална къща БНР“
Проф. Пламен Джуров - диригент, член на управителен съвет на "Българска фестивална асоциация", преподавател по дирижиране в НМА „Проф. П. Владигеров“
Ясен Козев - председател на Управителния съвет на сдружение „Музикаутор“
Георги Черкин - пианист
Милка Митева - директор на НМУ „Л. Пипков“
Виктория Василенко - пианистка
Елена Кискинова - изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти
Павлина Величкова- изпълнителен директор на Българска музикална асоциация

Всички участници се обединяват около идеята правителството да погледне сериозно и на културните нужди на гражданите. Зала „България“ е построена през 1937г., когато населението на София е около 300 000 души. Към днешна дата градът е европейска столица с 2-милионно население и традиции в музикалното изкуство.

Класик ФМ радио отваря ефира си за темата: „Изграждане на нова концертна зала на мястото на „Царските конюшни“. Следете коментарите и развитието на инициативата в ефира на радиото, както и онлайн на www.classicfm.bg.

Вижте още по темата ТУК

Вижте публикация по темата ТУК