Хауърд Шор дирижира в Тенерифе

Хауърд Шор дирижира в Тенерифе

На Международен фестивал за филмова музика

Композиторът Хауърд Шор бе почетен гост на 10-тия Международен фестивал за филмова музика, който се проведе в Тенерифе, Канарските острови. Авторът на саундтраците към хитови филмови заглавия като „Мълчанието на агнетата” и „Властелинът на пръстените” участва в закриването на феста и получи наградата ”Fimucité-Antón García Abril” за своето цялостно творчество, съобщава испанската информационна агенция ЕФЕ. В рамките на финалния концерт бяха включени някои от най-известните филмови партитури на Шор, които почитателите на седмото изкуство познават от лентите на Мартин Скорсезе, Питър Джаксън, Тим Бъртън и Джонатан Деми. „Опитвам се да имам добро сътрудничество с режисьора”, заявява Шор пред испанските медии. „Стремя се да изразявам идеите си и да се оставя след това в неговите ръце, за да ме води към необходимата музика за филма. Винаги се опитвам да пиша от сърце и да допринасям за това, което действително изразява историята, разказана със средствата на киното”, посочи той.

Канадският композитор на филмова музика се качи на диригентския пулт на мястото на Диего Наваро, който е директор на музикалния фестивал. Под палката на Хауърд Шор прозвучаха само две от произведенията в програмата, които бяха изпълнени от Симфоничния оркестър на Тенерифе. В испанския музикален състав работят трима българи- цигуларите Добрин Комитов и Анна Джилянова и виолистката Росица Георгиева. В концерта се включиха също Филмовия хор на Тенерифе, Полифоничния университетски хор, Университетски хорал и музиканти от Консерваторията на Санта Крус де Тенерифе. В края на събитието изтъкнатият композитор отдели време за автографи на своите почитатели.

В рамките на фестивала взе участие и Кристиян Шуман. Немският оперен режисьор и автор на съвременна и филмова музика застана пред оркестрантите за изпълнението „Space Opera: Музиката на звездите”. Сред гостуващите филмови композитори бяха носителката на „Еми” Лолита Ритманис и испанските автори на филмова музика Оскар Наваро и Федерико Джусид.

Преди три години композиция на Хауард Шор от трилогията „Властелинът на пръстените“ прозувча и в цикъла „Музиката на Америка“. Още музикални предизвикателства от големия екран ще чуете и на 3 декември 2016г. в изпълнение на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Ричард Кауфман. Запазете своите билети ТУК