Ерик-Еманюел Шмит: „Моцарт спаси живота ми!”

Ерик-Еманюел Шмит: „Моцарт спаси живота ми!”

Световноизвестният драматург

„Моцарт спаси живота ми!”. Това признание направи световноизвестният драматург Ерик-Еманюел Шмит в ефира на Класик ФМ радио. Той разкри, че на 15-годишна възраст изпада в депресия и сериозно се замисля за самоубийство. След като попада на репетиция в Лионската опера и чува арията на Графиня Розина от операта „Сватбата на Фигаро”, светът за Шмит се променя. „Моцарт олицетворява всичко, което е красиво. Когато слушам Моцарт, аз не вярвам в Бога, а в човека”, убеден е изтъкнатият писател, режисьор, сценарист и актьор. По думите му, „Бах е музиката, която Господ съчинява, докато Моцарт е музиката, която Господ слуша”. Шмит обяснява, че не слуша музика докато пише своите блестящи произведения, а го прави преди това. „То е нещо като коридор, който ме отвежда към най-красивото, най-доброто у човека. В този момент усещам моите герои и започвам да пиша.”

През изминалата седмица в София Ерик-Еманюел Шмит гостува в страната ни за премиерата на спектакъла „Посетителят", в който главният герой се чувства единствено свободен, когато слуша музика. В постановката, режисирана от Александър Чобанов, се съчетават великолепните сценографски и визуални решения с майсторската игра на Вельо Горанов, Петър Райжеков, Елен Колева и Николай Тодоров. Действието в „Посетителят" е концентрирано в една-единствена нощ от живота на Зигмунд Фройд през 1938 г., когато при него на своеобразна консултация се явява тайнствен непознат, оказал се впоследствие самият Бог. Спектакълът, която се играе на столичната сцена „Сълза и смях", бе показан само 2 дни преди премиера на друга постановка на Ерик-Еманюел Шмит в Париж. Неговият пробив в театъра става именно с „Посетителят”, което донася 3 престижни награди „Молиер" на автора и му осигурява ключово място на световната театрална карта.

В звуковите файлове под снимките вляво ще чуете какво още сподели Ерик-Еманюел Шмит пред радиоводещия Георги Митов-Геми. В превода им помага Снежина Русинова-Здравкова –откривателката на Ерик-Еманюел Шмит за българската театрална сцена и преводачка на всички негови пиеси на български език.