Почина Сър Невил Маринър

Почина Сър Невил Маринър

На 92 години

На 92-годишна възраст почина забележителният британски диригент сър Невил Маринър. Това се случи три дни след последния му концерт в Падуа, Италия. В календара на основателя на Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс” бяха предвидени концерти в Испания през октомври, както и в Германия и Холандия, а на 1 декември - в София.

Големият маестро, роден през 1924г. в английския град Линкълн, завършва Кралския музикален колеж в Лондон и Парижката консерватория. Впоследствие изучава тънкостите на диригентската работа в САЩ при Пиер Монтьо.

Сър Невил Маринър работи с много от най-известните оркестри – като цигулар в Лондонския симфоничен оркестър, като музикален директор на Камерния оркестър на Лос Анджелис и Симфоничния оркестър на Минесота. Легендарният музикант е бил и главен диригент на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт. Въпреки че започва професионалния си път като цигулар, неговата кариера преминава предимно на диригeнтския пулт, като дирижира произведения от епохата на барока до музиката на 20 век.

Сър Невил Маринър основава Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс" през 1958г. и дирижира този оркестър до 1992г. официално, а и спорадично след това. Избран е и за „Пожизнен президент“ на състава. Ансамбълът изнася първия си концерт през ноември 1959 г. в едноименната църква в Лондон, която се намира на площад „Трафалгар“. Първоначално Сър Невил Маринър ръководи оркестъра от концертмайсторското място. Всичко започва като приятелско събиране на съмишленици, които репетират в хола на маестрото. Впоследствие оркестърът е поканен да направи запис за нова компания, наречена L’Oiseau Lyre. "И благодарение на изключително положителния отзив в сп. Грамофон от Денис Стивънс, промоутърите ни забелязаха", заявява приживе Сър Невил Маринър. "Ние успяхме да направим турне в Германия, след което ни забелязаха и други звукозаписи компании. Получи се нещо като лавина. Единственото, на което винаги сме държали много, е да ангажираме най-добрите изпълнители и да не излизаме на сцената без да сме репетирали достатъчно.“ През годините на своето развитие, оркестърът разширява своя състав, като добавя и духови инструменти. Той остава гъвкав по отношение на размерите и състава, което му позволява да изпълнява огромен репертоар от творби от барока до съвременната музика. 

С Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс", Сър Невил Маринър се превръща в един от най-записваните диригенти на своето време – има близо 700 компактдиска. Саундтракът към филма „Амадеус", записан от оркестъра, печели 13 златни диска, а филмът печели „Оскар“ за най-добър звук. Изтъкнатият диригент работи по записите с Милош Форман и Питър Шафър, като държи всички произведения да бъдат записани без промени спрямо оригиналните партитури на Моцарт.

През 1979г. изключителният маестро стана Командор на Ордена на Британската империя, а през 1985г. прие титлата „Рицар-бакалавър”. Именно тези две условия са достатъчни, за да може диригентът да получи английската благородническа титла „сър”. През 2015г. Сър Невил Маринър е отличен за заслуги към музиката с Орден на Кавалерите на честта. През годините получава и още много други международни признания. През 2014 г. става най-възрастният диригент на пулта на фестивала „Би Би Си Промс“ /90 години/.

„Аз съм дълбоко натъжен от новината за смъртта на сър Невил Маринър“, сподели Джошуа Бел, който е настоящият музикален директор на Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс”. „Той е един от най-необикновените хора, които някога съм познавал. Ще го помня с неговия блясък, завършеността му и чувството му за хумор на сцената и извън нея. Маестро Маринър ще бъде винаги в сърцето и душата на Академията „Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс“, а на нас, музикантите от оркестъра, ще ни липсва много“, написа американският цигулар в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

Поклон пред светлата му памет!