Джойс ДиДонато не одобрява лесния достъп до операта

Джойс ДиДонато не одобрява лесния достъп до операта

Издава нов албум

„Изглежда невъзможно да бъдеш част от днешния свят и да не мислиш как да го подобриш”. Това заяви пред испанското издание „Ел Паис” прочутото мецосопрано Джойс ДиДонато относно новия си звукозаписен проект. Ежедневникът посочва, че тя потвърждава репутацията си на анти-дива, тъй като се държи открито и съвсем достъпно с медиите, но и с почитателите си. По думите й, дискът с барокова музика, който е подготвила, е отражение на идеала за мир във „времена на хаос”. Оперната прима, родена в Канзас, САЩ, счита този проект за изключително личен и е избрала да го озаглави „Война и мир. Хармония чрез музиката”. Албумът включва 15 барокови арии и предстои да се появи на музикалния пазар на 4 ноември 2016г. В диска попадат и съжалението на Дидона / „Дидона и Еней” от Пърсел/, и завръщането на войника Улисес /от едноименната творба на Монтеверди/, и оптимизма на Клеопатра / „Юлий Цезар в Египет” от Хендел/ и т.н. След излизането на албума, ДиДонато ще направи турне за представянето на диска, в което ще разчита на сценична визия, подготвена от световноизвестната дизайнерка Вивиан Уестууд.

„Обожавам рециталите заради непосредствения контакт с публиката. Аз решавам каква история да й разкажа чрез музиката и държа пълния контролнад посланието, което желая да й предам”, подчертава една от най-търсените оперни певици. „Трябва да бъдат достоверни тези концерти”, отбелязва тя, но допълва, че „някои млади певци прекарват повече време във фитнеса , за да подобрят физиката си, отколкото за да тренират гласа си”.

„Гласът ми се чувства свободен и щастлив”, подчертава ДиДонато. „Притеснява ме липсата на толерантност, този предразсъдък, който се ражда от страха на религиите, политическите мнения и различните начини на живот”, заявява изявеното мецосопрано, което критикува с еднаква сила както действията на руския президент Владимир Путин, така и кандидатурата на Доналд Тръмп за държавен глава на САЩ.

ДиДонато смята, че натискът върху артистите, който оказват новите технологии, е довел до излъчването и преизлъчването на спектакли или записи с висока резолюция. „Камерата вижда всичко. Това ме очарова, тъй като ме прави по-автентична”. Даровитата американска певица изразява съгласието си с това да се разкрива „всеки ъгъл от изпълнението”, но също така признава притеснението си: „Рискът е достъпа до операта да стане толкова лесен, че хората да престанат да влизат в театрите”.