Прожекция на „Глобалната ферма“ и дискусия за малките производители откриват темата за българското село на „Зелени дни 2016“

Прожекция на „Глобалната ферма“ и дискусия за малките производители откриват темата за българското село на „Зелени дни 2016“

„Зелени дни“ 2016

Документалният филм „Глобалната ферма“ открива предварителната програма на фестивала-изложение „Зелени дни“ (30 септември – 2 ноември). Прожекцията на 26 септември (понеделник) в „Дом на киното“ (ул. „Екзарх Йосиф“ №37) се осъществява в контекста на един от основните акценти на форума тази година - БЪЛГАРСКОТО СЕЛО с любезното съдействие на Nu Boyana Film Studios.След филма ще се проведе дискусия за перспективите пред българските производители на селскостопанска продукция с участието на представители на Фермерски пазари „Хранкооп“, проект „За Балкана и хората“ и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Пъстрата и живописна природа на България играе главна роля в „Глобалната ферма“. Усмихнатата американка Кортни Гера от Лос Анжелис, Калифорния, се среща с родни фермери и производители, които продължават природосъобразните традиции за производство на продуктите си. Разказите на героите разкриват колко много усилия са необходими всеки ден за създаването на чиста храна и продукти. Често героите остават без друга подкрепа освен дълбоката си лична мотивация да съхранят наследството и традициите за екологично производство. Същевременно филмът поставя все по-актуалния въпрос дали цената на индустриалното производство на храни не е доста по-висока от това, което плащаме. А със своето чаровно излъчване Кортни представя една различна гледна точка върху българската действителност – една чужденка в страната на розите!

Входът е 3 лв от касата на „Дом на киното“ или онлайн тук: http://bit.ly/2cqlHDI

Още една перспектива към възможностите за рестарт на българското село ще даде дискусионният форум „Посока българското село“ в Клуб на пътешественика (ул. „Сердика“ 19), където ще се обсъжда възраждащият се интерес на все повече млади хора към живота в малки населени места след масовото обезлюдяване и упадък на селата през последните десетилетия след 1989 г. В рамките на два часа присъстващите ще споделят опита и идеите си от живота си на село и какво ги е запалило да потърсят ново място под слънцето. Няколко експерта ще подскажат възможностите за професионално развитие на село в България, които да привлекат все повече (млади) хора за това голямо завръщане към корените на нашата национална идентичност. Вход – свободен.

Седмото издание на „Зелени дни“ ще се проведе от 30.09 до 02.10 в Градската градина (около мястото на бившия мавзолей). Завръщането в сърцето на София на най-стария фестивал - изложение на отговорния бизнес, ще привлече вниманието на софиянци и техните гости, както и на бизнеса, към производители и дистрибутори на натурални и био продукти, малко познати туристически дестинации и български производители, избрали да произвеждат чиста храна, и поставили в основата на своята дейност здравето и качеството. Своята дейност ще представят и представители на мрежата „Зелена къща“ и алтернативния туризъм, магазини за планинска и къмпинг екипировка, граждански инициативи и природозащитни организации.

Всичко за Зелени дни 2016г. можете да прочетете ТУК