Виктория Василенко покори конкурса „Енеску”

Виктория Василенко покори конкурса „Енеску”

Огромен български успех

Българската пианистка Виктория Василенко стана победител в раздела за пиано на престижния Международен музикален конкурс „Джордже Енеску“, който се проведе от 3 до 25 септември в Букурещ. В неделя вечерта талантливата музикантка, която е била солист на Оркестъра на Класик ФМ радио, успя да надвие конкуренцията с изпълнението на Първия клавирен концерт на Йоханес Брамс. В последната конкурсна вечер, проведена в концертната зала „Атенеум” в румънската столица, единствената европейка сред финалистите спечели първата награда в размер на 15 000 Евро. Отличието бе присъдено от журито в клавирната категория, чийто председател е световноизвестният френски пианист и педагог Габриел Тачино. Нейни подгласници станаха Такума Ишии от Япония, който получи втора награда /10 000 евро/ и Данор Кинтерос от Чили, класиран на трето място /5 000 евро/.

Виктория Василенко получи и специалния приз на Букурещката филхармония „Джордже Енеску" и диригента Джон Акселрод – концерт с Кралския симфоничен оркестър на Севиля, Испания. С този успех тя стана първата българка, достигнала до финала на авторитетния конкурс, и единствената дама, допусната тази година до полуфиналния кръг. Първо в ефира на Класик ФМ радио, Виктория Василенко сподели вълненията си от изключителното си постижение за българската клавирна школа и музикална сцена. „Още не мога да осъзная какво се случи. Това е огромен скок в моето развитие и чрез следващите стъпки ще се опитам да защитя това голямо признание за мен”, заяви изявената пианистка. „Смятам, че конкурсите са едно необходимо зло....Самата подготовка вече те качва на едно друго стъпало”, посочи още 23-годишната възпитаничка на проф.Стела Димитрова-Майсторова /НМУ „Любомир Пипков” в София/ и проф. Дмитрий Башкиров /Висше музикално училище „Кралица София” в Мадрид/. „Музиката е най-великата сила на света. Много съм щастлива, че успях чрез музиката да се докажа и да се отдам на нея и журито да го оцени”, подчерта още Виктория Василенко.

Конкурсът „Джордже Енеску” е най-голямото музикално състезание за класически музиканти, което се провежда в Румъния на всеки две години, като от 1954г. е под знака на Международния музикален фестивал за класическа музика на името на изтъкнатия румънски композитор и цигулар. Тази година събитието бе насочено към цигуларите, виолончелистите, пианистите и композиторите от всички националности, родени след 1 август 1983г.

За емоциите от отминалия конкурс и за предстоящите концерти в календара на Виктория Василенко, чуйте лично от нея в интервюто на Георги Митов-Геми, което ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.