Започва 6-тото издание на „Пиано Екстраваганца

Започва 6-тото издание на „Пиано Екстраваганца"

Людмил Ангелов представя програмата

От 23 септември до 23 ноември в София ще се проведе шестото издание на фестивала „Пиано Екстраваганца”. Тази година той ще се състои под патронажа на г-жа Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката, и г-н Николай Ненчев, министър на отбраната на Република България. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г. и се провежда с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и NN България.

„Очевидно нашата програмна политика е насочена към хора с по-особени вкусове и предпочитания по отношение на това, което желаят да чуят в концертната зала”, сподели основателят и артистичен директор на фестивала Людмил Ангелов в ефира на Класик ФМ радио. „Но от друга страна мисля, че имаме образователната мисия да привлечем публика, която по принцип е склонна да чуе нещо познато и нещо, което обича и което е слушала много пъти”, добави брилянтният български пианист. По думите му, „прекрасно е, че можем да предложим една наистина разнообразна и богата програма”.

Концертите ще се състоят в Централния военен клуб, Националната художествена галерия и зала „България“. Акцент в програмата е откриването на 23 септември, в което ще участва младият унгарски пианист Петер Бенс. Той се прочу през миналата година с видеоклиповете с аранжименти на песни на Майкъл Джексън в мрежата за видеосподеляне Youtube, които бяха гледани над един милион пъти още през първия месец от своето публикуване. Музикантът ще представи оригинална солова програма, озаглавена ”A Tribute to Michael Jackson”, а неговият концерт се очаква с голям интерес.

„Приятели на пианото: Ден на отворените врати" е част от инициативите на фестивала и ще се проведе във Военния клуб на 2 октомври от 11 до 20 часа. Тя има образователна насоченост за деца и възрастни и се организира съвместно със сдружение „Виртуозно пиано“, собственик на новия концертен роял от най-висок клас YAMAHA CFX, който ще бъде разположен на сцената на Военния клуб. През този ден ще има разнообразна програма от открити уроци, концерти на деца – лауреати, беседи, прожекции на документални филми за пианото и – най-важното – възможност за всички любители на този инструмент да се докоснат до рояла на сцената, да чуят на живо как звучи, а най-малките гости в публиката да се запознаят със своите връстници, които вече свирят на него. Сред специалните гости на Деня на отворените врати ще бъде и големият български джазмен Марио Станчев, който ще разкаже за своя опит като пианист и композитор.

Друго съпътстващо събитие ще бъде премиерната прожекция в България на аржентинския документален филм „Улицата на пианистите“. Кинопродукцията ще бъде показана на 26 септември в кино „Одеон“, а проявата се организира съвместно с посолството на Република Аржентина в България.

За закриването на фестивала за първи път в България е поканен Сънг-Джин Чо, лауреат на Първа награда от най-престижния международен конкурс „Фр. Шопен“ във Варшава през 2015 г. Талантливият пианист от Южна Корея днес е считан за една от най-ярките звезди на пианото и ще зарадва меломаните с рецитала, който ще изнесе в зала „България“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с Людмил Ангелов в звуковите файлове под снимките вляво.

Прочетете повече за фестивала „Пиано екстраваганца” ТУК и потърсете билети ТУК