Кабаиванска получи „Наградата на София” за принос в областта на музиката

Кабаиванска получи „Наградата на София” за принос в областта на музиката

В област „Музика"

С наградата на София за ярки постижения в културата - област „Музика” бе удостоена Райна Кабаиванска на официална церемония, която се проведе в Деня на София /17 септември/. Призът бе връчен на голямата оперна прима от изпълнителния директор на БТВ радио груп и „Кантус Фирмус” Васил Димитров. На сцената той припомни вълнуващи мигове от организацията на неин концерт през 1999г. в Пловдив и реакцията на публиката, която се повтори в залата на Софийската опера и балет. Появата на Райна Кабаиванска отново изправи на крака присъстващите в залата, потънали във възхищение и оглушителни аплодисменти.

Световноизвестната оперна прима получи престижното отличие за заслугите й в развитието на млади оперни певци от България и чужбина в майсторските класове, които провежда в Нов български университет. „Ние жените имаме една скорост повече“, пошегува се изтъкнатата ни оперна певица, след като изказа благодарности за дългогодишното партньорство към Нов български университет, Столична община и НДК за нейната номинацията за принос в развитието на българската култура. Райна Кабаиванска получи приза на София само седмица преди заключителния галаконцерт на учениците в нейния масторски клас, който ще се проведе на 25 септември в Софийска опера и балет. За българската публика концертът се е превърнал в едно от най-очакваните събития в началото на музикалния сезон. Тази година за майсторския клас за усъвършенстване на вокална техника и сценична подготовка пристигнаха кандидати за участие от 19 различни държави.

Майсторските класове на школата Кабаиванска се провеждат и организират от НБУ от 2001 г. Настоящият клас на примата в София /9-24 септември/ е шестнадесетия пореден път, в който в София се събират млади оперни таланти от цял свят. До момента фонд „Райна Кабаиванска“ е присъдил повече от 70 стипендии в три категории за обучение с Райна Кабаиванска – за майсторския клас в Нов български университет; за майсторския клас в Академия Киджана в Сиена, Италия и специални едногодишни стипендии за Института “Веки - Тонели” в Модена, Италия.

През декември Школата Кабаиванска подготвя грандиозен оперен спектакъл на операта „Турандот“ на Джакомо Пучини. Суперпродукцията е съвместен проект на НБУ и Софийската опера и ще бъде поставена в 3 представления - на 9, 11 и 13 декември. Ролите ще бъдат поверени изцяло на ученици на Райна Кабаиванска от нейните класове от България и Италия, някои от които вече звезди на световните сцени.

Вижте пълния списък с носителите на тазгодишните Награди на Столична община за ярки постижения в областта на културата ТУК