Изложба за „Отело” показват в Кралския театър в Мадрид

Изложба за „Отело” показват в Кралския театър в Мадрид

До 3 октомври 2016г.

До 3 октомври 2016г. Кралският театър в Мадрид е домакин на изложбата „Раждането на „Отело” от Верди: поглед от Историческия архив Рикорди”. Откриването на експозицията съвпадна с началото на новия сезон в Театро Реал, където бе поставена операта „Отело”. Както ви информирахме, в постановката трябваше да вземе участие изявената българска оперна прима Красимира Стоянова.

Ръкописи на партитурата на Джузепе Верди, избрана кореспонденция на прочутия композитор, сценографски скици и модели на облекла са част от уникалната изложба. Целта е да бъде показано голямо разнообразие от документи, които разкриват подробности около създаването и представянето на шедьовъра „Отело”. От тях проличава творческото сътрудничество между издателя Джулио Рикорди и артистичния гений Джузепе Верди, което е сред най-значимите културни начинания в миналото. Композиторът, който почти се е оттеглил в заслужен отдих, разговаря с Рикорди и режисьора Франко Фачио по време на вечеря в Милано през лятото на 1879г. Въпреки първоначалния скептицизъм на Верди, двамата успяват да го убедят, тъй като в проекта се включва Ариго Бойто. Последният създава прекрасно либрето по пиесата на Шекспир. В крайна сметка Верди поставя оперната продукция под заглавие „Яго” на сцената на Миланския оперен театър „Ла Скала”, посрещната с огромен възторг от публиката и критиката.

Експозицията пристига за първи път в Испания благодарение на германската медийна група „Бертелсман”. През 1994г. тя придоби звукозаписната компания „Каса Рикорди” и целия й архив, който се счита за една от най-скъпите частни музикални колекции в света. Той съдържа 7800 оригинални партитури на повече от 600 опери, включително оригиналите на Верди и Пучини. В архива се намират 10 000 либрети, 6000 исторически фотоси и цялата бизнес кореспонденция на компанията между 1888 и 1962г., която хвърля светлина върху начина на мислене и работа на културния сектор в онези времена. Освен това, „Рикорди” е била пионер в музикалната индустрия, който насърчава креативността и предприемачеството – ценности, които споделя и „Бертелсман”. Медийният гигант присъства в 50 страни по света, има 117 000 служители и през 2015г. постигна годишен оборот от повече от 17 млрд.евро. В Испания „Бертелсман” притежава радио и телевизионни оператори, издателства за книги и списания, дружество за музикални права и фирма в сферата на услугите, а общият брой заети в тях е 8000 души.